Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Δεν έχουν καταλάβει
την καταιγίδα που έρχεται



Τα «ευρήματα» των ως εκείνη τη στιγμή δημοσκοπήσεων στα «δεξιά του Κοινοβουλευτικού σώματος», παρόμοια είναι και αυτής της βδομάδας, σχολίασε σε άρθρο του με τον ίδιο τίτλο στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία» της 6/9 ο Γιώργος Χαρβαλίας
* * *
Δυστυχώς, πρέπει να το εμπεδώσουμε: Δεν υπάρχει κανένα φαινόμενο επαναπατρισμού ψηφόφορων στη Ν.Δ.
Tελικά, οι δημοσκοπήσεις έχουν και θεραπευτικό αποτέλεσμα. Ενας Φαναράς τη μέρα τους γιατρούς τους κάνει πέρα... Ποιους γιατρούς όμως; Αυτούς, προφανώς, στους οποίους προστρέχουν οι πολιτικοί.
Για εμάς τους υπόλοιπους, που δεν θέλουμε να γίνουμε βουλευτές, υπουργοί, γενικοί γραμματείς ούτε καν πολιτευτές β΄ νομαρχιακής, η δημοσκοπική... ψυχοθεραπεία μάς αφήνει αδιάφορους.
Άλλωστε, σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα εταιρίες μετρήσεων που βρέθηκαν με αποκλίσεις 20 μονάδων λίγα 24ωρα πριν από την προσφυγή του εκλογικού σώματος σε κάλπες θα είχαν κλείσει. Είτε γιατί τα αφεντικά τους είναι κοινοί αλμπάνηδες και μετράνε απ' την κοιλιά τους είτε - ακόμη χειρότερα- γιατί κόβουν το ζαμπόν στα μέτρα του πελάτη...
Έτσι, λοιπόν, καθόλου δεν συμμερίζομαι τις χαρές και τα πανηγύρια στο στρατόπεδο της Ν.Δ., που βλέπει νίκη πάνω στο νήμα, επειδή τα «δελτία των 8» έβγαλαν την αναμέτρηση ντέρμπι.
Δυστυχώς, θα πρέπει να το καταλάβουμε. Δεν υπάρχει κανένα φαινόμενο επαναπατρισμού ψηφοφόρων στη Ν.Δ. Οι δεξιοί ψηφοφόροι πέταξαν ανεπιστρεπτί, γιατί η ίδια η ηγεσία της παράταξης φρόντισε να τους διώξει. Και δεν θα τους φέρει πίσω η «γαλάζια» γενιά της Μυκόνου, της απεχθούς πολιτικής φαμίλιας, των τηλεοπτικών γυρολόγων και διάφορων υπόδικων ή... μισο - υπόδικων, που τάχα μου συμβουλεύουν ή κατευθύνουν την επικοινωνιακή γραμμή του κόμματος. Μπορεί ο Μεϊμαράκης να αποδείχτηκε «ευχάριστη έκπληξη», αλλά αυτό φτάνει μόνο για να συγκρατήσει την οροφή του περασμένου Ιανουαρίου, και πάλι υπό προϋποθέσεις. Ένα λάθος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ή μία γκάφα στο ντιμπέιτ και πάμε πάλι απ' την αρχή...
Επομένως, ας μη γελιόμαστε. Το «ντέρμπι» που καταγράφεται σήμερα είναι αποτέλεσμα της πρωτοφανούς αποσυσπείρωσης που βιώνει ο... κολοβός ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα και όχι της μαζικής μεταστροφής των ψηφοφόρων υπέρ της Ν.Δ.
Αντιθέτως, αυτό που εντοπίζουν σταθερά και με τάση δυναμικής άπαντες οι δημοσκόποι (αφού έπεσαν σε τρεις αναμετρήσεις έξω και δεν τους παίρνει για άλλη γκέλα) είναι η εκ νέου ανάδειξη της Χρυσής Αυγής σε τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, με αυξημένα ποσοστά. Πρωτίστως η ευθύνη για το φαινόμενο αυτό ανήκει στη Νέα Δημοκρατία. Δεν υπάρχει Έλληνας που να πιστεύει ότι η φυλάκιση της ηγεσίας του συγκεκριμένου κόμματος ήταν άσχετη από πολιτικές σκοπιμότητες.
Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής εύκολα θα μπορούσε να κατηγορηθεί για ηθική αυτουργία στον φόνο του Φύσσα. Και κάποια στελέχη της τοπικής οργάνωσης για συναυτουργία στο ειδεχθές έγκλημα του Ρουπακιά. Έως εκεί όμως. Τα περί εγκληματικής οργάνωσης αποδείχτηκαν βλακώδη, κυρίως όμως προσχηματικά, για να ανακοπεί η εκλογική δυναμική της. Ακόμη και αριστεροί δικαστικοί με ηθική συνείδηση δεν δέχτηκαν να συνηγορήσουν σε τόσο εξόφθαλμη επιχείρηση χειραγώγησης της Δικαιοσύνης.
Αν, λοιπόν, η «εγκληματική οργάνωση» αναδειχτεί τρίτη πολιτική δύναμη, να δω πού θα κρυφτούν όλοι αυτοί που επιχείρησαν να τη δαιμονοποιήσουν αλλά και όλο το πολιτικό σύστημα, που αρνείται την ύπαρξή της, αφήνοντάς την πλέον μαζί με το «απολιθωμένο» ΚΚΕ και τον Λαφαζάνη να μονοπωλούν τον αντιμνημονιακό αγώνα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, αν η Χρυσή Αυγή είχε εγκαίρως καθαρίσει τα του οίκου της, εμφανιζόμενη ως ένα σύγχρονο εθνικιστικό κόμμα, μακριά από ναζιστικά σύμβολα, ρατσιστικά παραληρήματα, υμνολόγια στον Παπαδόπουλο και αντιεβραϊκές κορόνες, σήμερα θα είχε «πάρει όλο το χαρτί» στον δεξιό χώρο και όχι μόνο.
Δεν το έπραξε και δεν είναι έτοιμη να το πράξει, με συνέπεια να φαίνεται μια περιθωριακή κλειστού τύπου παραστρατιωτική οργάνωση, με έντονα νεοναζιστικά χαρακτηριστικά, που απωθούν τους δημοκρατικούς πολίτες. Παρ' όλα αυτά, εξακολουθεί να προσελκύει αντισυστημική ψήφο από μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που δεν αυτοπροσδιορίζονται ούτε ως ναζιστές ούτε ως φασίστες ούτε απαραίτητα ως ακροδεξιοί.
Η συγκυρία την ευνοεί δραματικά. Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχουν βουλιάξει από πρόσφυγες. Ο κόσμος είναι στα «κάγκελα». Και καλά θα έκαναν τα κανάλια, αντί να μας λένε αν ο Βαγγέλης... προσπέρασε τον Αλέξη, να παραγγείλουν και μια μέτρηση κατά Μυτιλήνη μεριά. Γιατί αν επιβεβαιωθεί αυτό που υποψιάζομαι και ελάχιστοι Αθηναίοι μπορούν να αντιληφθούν από τον καναπέ τους, το μεταναστευτικό και όχι το Μνημόνιο θα καθορίσει τις εκπλήξεις σε αυτές τις εκλογές...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου