Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Αντίπαλοι του Αλέξη Τσίπρα
μόνο οι «Λαφαζάνηδες»!



Τους αντίπαλους του Αλέξη Τσλιπρα δείχνει, ως τη στιγμή που γράφτηκε το άρθρο, (προσωπικά πιστεύω και σήμερα) ο Δημήτρης Ριζούλης σε άρθρο του στην «Δημοκρατία» της Παρασκευής 21 Αυγούστου.
* * *
«Πήραμε τη ζωή μας λάθος κι αλλάξαμε ζωή» έγραφε ο μεγάλος ποιητής Γιώργος Σεφέρης, που πέθανε στις 20 Σεπτεμβρίου 1971. Ανήμερα του θανάτου του θα διεξαχθούν οι εκλογές που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Και, όπως όλα δείχνουν, αυτοί οι στίχοι του Σεφέρη θα είναι η βάση της προεκλογικής συζήτησης. Πώς, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ «άλλαξε ζωή» και, από αντιμνημονιακός, έφτασε να υπογράφει το τρίτο Μνημόνιο. Εκεί θα εστιαστεί όλη η κριτική εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, που, ούτως ή άλλως, δεν πρόλαβε να ασχοληθεί και με πολλά άλλα στους λίγους μήνες διακυβέρνησής του.
Απέναντί του, όμως, αυτήν τη φορά δεν θα έχει πλέον τους βολικούς εχθρούς του παλιού κατεστημένου (ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ.), αλλά τους μέχρι πρότινος «συντρόφους» του, που εμφανίζονται ως αντιμνημονιακοί και ιδεολόγοι οι οποίοι δεν δίστασαν (προκειμένου να υπερασπιστούν όσα πιστεύουν) να αρνηθούν τα προνόμια της εξουσίας. Αυτό θα είναι το πιο σκληρό μέτωπο που πρέπει να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός, και η αλήθεια είναι πως η πλευρά Λαφαζάνη - Κωνσταντοπούλου (με όποιο σχήμα κατέβουν στις εκλογές) διατηρεί το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα». Το πρόβλημα, βέβαια, είναι αν η πλευρά Λαφαζάνη θα πείσει ότι έχει σχέδιο για την επόμενη ημέρα, αφού, όπως έχει φανεί το προηγούμενο διάστημα, οι μόνες ιδέες που είχε ήταν τα απίθανα περί εισβολής στο Νομισματοκοπείο.
Οπως και να 'χει, απέναντι σε αυτούς θα δώσει τη μάχη ο πρωθυπουργός, που θα είναι σκληρή! Θα βγουν πολλά άπλυτα στη φόρα, τόσο της μιας όσο και της άλλης πλευράς, και όποιος αντέξει.
Κατά τα λοιπά, Ν.Δ., Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να επικαλεστούν και πολλά, έχοντας υπογράψει (και υποστηρίξει με πάθος) το τρίτο Μνημόνιο. Σε επιμέρους ζητήματα θα εστιάσουν την κριτική τους (Μεταναστευτικό, Παιδεία, δημόσια τάξη κ.λπ.), όμως, κακά τα ψέματα, οι περισσότεροι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν με βάση τους φόβους και τις ελπίδες που αφορούν την οικονομία. Και εκεί το πλεονέκτημα το έχει ο κ. Τσίπρας, παρά τη μεγαλοπρεπή μνημονιακή κωλοτούμπα του.
Το ΠΑΣΟΚ σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση θα παλέψει για την επιβίωσή του. Δεν θα είναι εύκολο να μπει στη Βουλή. Το Ποτάμι «τσαλακώθηκε» και αποκαλύφθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, και δύσκολα θα πιάσει το ποσοστό των εκλογών του Ιανουαρίου. Το μεγάλο στοίχημα είναι για τη Ν.Δ., που σε αυτές τις εκλογές θα φανεί προς τα πού οδεύει. Αν χάσει κι άλλη από τη δύναμή της, θα οδηγηθεί σταδιακά στην εξαφάνιση (τύπου ΠΑΣΟΚ), ενώ, αντίθετα, αν καταφέρει να αυξήσει (έστω λίγο) τα ποσοστά της, θα ξαναγίνει κόμμα με προοπτική εξουσίας, στο απώτερο όμως μέλλον. Το μόνο θετικό για τη Ν.Δ. είναι η σοβαρή στάση του μεταβατικού προέδρου της Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος έχει χρυσή ευκαιρία να γίνει μόνιμος, αν κινηθεί σωστά στον προεκλογικό αγώνα.
Πολλά βαρίδια του σαμαρικού παρελθόντος έχουν απομακρυνθεί και, αν απομονωθούν και οι εναπομείναντες γραφικοί, τότε υπάρχει ελπίδα για ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Ο απόλυτος γρίφος αφορά του Ανεξάρτητους Ελληνες, αφού η επιβίωσή τους θα επηρεάσει την επόμενη ημέρα και τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες. Σημειώστε, τέλος, και την εξής πρόβλεψη: Η μεγάλη έκπληξη των εκλογών θα είναι ο Βασίλης Λεβέντης, που δεν αποκλείεται ακόμα και να μπει στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου