Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Οι απίστευτες απειλές του Σόιμπλε στον Τσίπρα



Είχα σκοπό στο πρώτο κείμενό μου που θα σχετιζόταν με την πολιτική, θα έγραφα για το πως βλέπω τις τελευταίες εξελίξεις που μας οδηγούν στις γενικές εκλογές της 20 του Σεπτέμβρη. Όμως είδα την παρακάτω είδηση, η οποία εξηγεί πολλά. Γι’ αυτό την αναδημοσιεύω πριν από κάθε σχολιασμό μου.
* * *
Στη στρατηγική του Βόλφγανγκ Σόιμπλε (φωτο) ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2014 ώστε να αναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα που τότε φαινόταν πως θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, να «υποταχθεί» στην λογική του Βερολίνου, αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής». Παράλληλα όμως με αυτή τη στρατηγική που ξεδιπλώθηκε τον τελευταίο χρόνο, φρόντιζε να στέλνει στο Αλέξη Τσίπρα και τις κατάλληλες προειδοποιήσεις για το τι τον…περίμενε όταν θα αναλάμβανε καθήκοντα.
Όλα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2014 οπότε ο τότε πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ζητούσε από την Άγκελα Μέρκελ να υπάρξει μια «επιεικής» πέμπτη αξιολόγηση που θα βοηθούσε την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο και τη ΝΔ να παραμείνει στην εξουσία. Η γερμανίδα Καγκελάριος δεν δεσμεύτηκε αλλά δεν το απέκλεισε. Στην πράξη όμως, όπως αναφέρεται και στο δημοσίευμα, τον τελευταίο λόγο είχε και πάλι ο Σόιμπλε.
Λίγες ημέρες μετά υπήρξε μυστική συνάντηση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ με τον Πόουλ Τόμσεν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το περιεχόμενο της οποίας μάλιστα, φέρεται να ενημερώθηκε διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.
«Οι δύο τους…είχαν πλήρη ενημέρωση, διέθεταν στοιχεία και έβλεπαν καθαρά την επικράτησης της αριστερής αντιπολίτευσης…έκριναν ότι οι ημέρες της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν μετρημένες και δεν πίστεψαν ούτε στιγμή το επιχείρημα του τότε Έλληνα πρωθυπουργού ότι τυχόν διευκολύνσεις στο οικονομικό πεδίο θα άλλαζαν την πορεία των πολιτικών πραγμάτων» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Και συνεχίζει εξηγώντας πως ο Σόιμπλε δεν ήθελε «σε καμία περίπτωση να προικοδοτήσει δια του Σαμαρά και να εγκαταστήσει στο κέντρο της ευρωζώνης έναν αριστερό πολιτικό ο οποίος από τότε διακήρυττε ότι σκοπός του ήταν να μεταβάλει τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη, να καταργήσει τη λιτότητα και να στρέψει τη Γηραιά Ήπειρο προς κεϊνσιανή κατεύθυνση». Έτσι μια επιεικής αντιμετώπιση κατά την πέμπτη αξιολόγηση και η καταβολή των οφειλόμενων στην Ελλάδα από το δάνειο μαζί με μια λύση για το χρέος θα καθιστούσε τον Τσίπρα, σύμφωνα με τους Σόιμπλε-Τόμσεν, σχεδόν παντοδύναμο και οι «προίκα» θα του επέτρεπε «κινείται ως ταύρος εν υαλοπωλείω στα κέντρα της ευρωπαϊκής πολιτικής».
Ο κ.Σόιμπλε φαίνεται πως προτιμούσε να δοκιμάσει, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, τις αντοχές του ελληνικού συστήματος και κυρίως να αναγκάζει τον κ.Τσίπρα να κινηθεί εντός του πλαισίου των ευρωπαϊκών κανόνων και ιδιαιτέρως των αρχών οικονομικής πολιτικής που είχε επιβάλλει ο ίδιος στο Eurogroup. Δεν ήθελε σε καμία περίπτωση ένα ελληνικό προηγούμενο που θα ενθάρρυνε αντίστοιχες κινήσεις στην Ισπανία, την Ιταλία και αλλού.
Βέβαια ο Σόιμπλε δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Τσίπρα αφού φρόντιζε να μεταφερθεί στον τέως- πια πρωθυπουργό- της αριστερής κυβέρνησης τα μηνύματα του, όπως την απειλή που αναφέρεται στο δημοσίευμα «θα σας γδάρουν σαν λαγούς και θα ανεμίζουν τα τομάρια σας στους Podemos».


Αναδημοσίευση: xorisorianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου