Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Παρέμβαση Φαλτσιανί στις εκλογές



Μετά από τόσα χρόνια τώρα μίλησε ο ο Ερβέ Φαλτσιανί (φωτό) σε Έλληνες εισαγγελείς. Γιατί μετά τόσα χρόνια κάθε απάντηση δεκτή. Πάντως τέσσερις Έλληνες εισαγγελείς ταξίδεψαν στο Παρίσι να του πάρουν κατάθεση. Η κ. Γιάννα Παπαδακού στο Βήμα της περασμένης Κυριακής 13/9 είχε πολύ καλό ρεπορτάζ. Μάλιστά του πήρε, του κ. Φαλτσιανί, και μια μικρή συνέντευξη. Το αποκαλυπτικό αυτό κείμενο μπορείτε να το δείτε παρακάτω.
* * *
Με ονόματα και στοιχεία εμφανίστηκε ο Ερβέ Φαλτσιανί στην πολύωρη κατάθεση που έδωσε για τη «λίστα Λαγκάρντ» σε τέσσερις έλληνες εισαγγελείς. Ενημερωμένη πηγή τη χαρακτηρίζει «βόμβα» για το σύστημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος το οποίο έχει σοβαρή σχέση και με το πολιτικό χρήμα που έχει διακινηθεί και δεν βρέθηκε ποτέ.
Στην κατάθεσή του μίλησε για μέλη μιας εγκληματικής συμμορίας τα οποία δρούσαν μέσω υπεράκτιων εταιρειών, ομίλων που έχουν έδρα «φορολογικούς παραδείσους» αλλά και «αχυρανθρώπων» που συνεργάζονται με στενούς συμβούλους πολιτικών προσώπων. Εδωσε συγκεκριμένα στοιχεία, κινήσεις ποσών, λογαριασμούς σε Ευρώπη και Ασία μέσω των οποίων εκατομμύρια δολάρια και ευρώ κατευθύνθηκαν σε αποδέκτες που έχουν πλέον ονοματεπώνυμο. Η κατάθεση θεωρείται πλέον καταλύτης και για τις εξελίξεις των επόμενων ημερών αφού βρισκόμαστε στην τελική ευθεία προτού ανοίξουν οι κάλπες.
«Το Βήμα της Κυριακής» που ταξίδεψε ως το Παρίσι για να καλύψει την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης αποκαλύπτει βασικά στοιχεία της. Στην πραγματικότητα ο Ερβέ Φαλτσιανί, όπως είπε στην απεσταλμένη της εφημερίδας σε ένα διάλειμμα της κατάθεσής του, παρέδωσε στους εισαγγελείς για πρώτη φορά την «πραγματική λίστα Λαγκάρντ» των ελλήνων φοροφυγάδων με όλα τα αρχεία και τις υπόγειες διαδρομές του χρήματος.

Οι εισαγγελείς
Στις 11.35 ακριβώς (ώρα Γαλλίας) το πρωί της Παρασκευής ο πολυσυζητημένος τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα Ερβέ Φαλτσιανί πέρασε την πόρτα της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι στην οδό Auguste Vacquerie 17. Ο 43χρονος γαλλοϊταλός «πατέρας» της «λίστας Λαγκάρντ» και διώκτης των ευρωπαίων φοροφυγάδων έδωσε την πρώτη κατάθεσή του σε έλληνες δικαστές που πίστεψαν ότι μπορούν να έχουν αποτέλεσμα στη μάχη τους κατά της φοροδιαφυγής.
Στον τρίτο όροφο της πρεσβείας μας και σε ένα μικρό δωμάτιο τον περίμεναν τρεις εισαγγελείς της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και ο ίδιος ο προϊστάμενός τους κ. Ηλίας Ζαγοραίος, ο οποίος ήθελε να συντονίσει προσωπικά μία από τις πλέον σημαντικές καταθέσεις που έχει πάρει η ελληνική Δικαιοσύνη για μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις που την έχουν απασχολήσει τα τελευταία χρόνια. Οι τρεις εισαγγελείς που βρίσκονταν εκεί είναι η κυρία Ελένη Τουλουπάκη και οι κ.κ. Χρήστος Τζούρας και Γιώργος Καλούδης.

Τα στοιχεία
Σύμφωνα με πληροφορίες, επί ώρες σκυμμένος στον προσωπικό του φορητό υπολογιστή, ο γαλλοϊταλός πρώην υπάλληλος της τράπεζας HSBC έδωσε στους δικαστικούς λειτουργούς πολύτιμες αποδείξεις.
Κατέθεσε στοιχεία για τους δικαιούχους offshore οι οποίοι είχαν ανοίξει λογαριασμούς εκατομμυρίων δολαρίων και στη συνέχεια εμφανίζονταν με μηδενικό υπόλοιπο. Εδωσε ακόμη ονόματα «ενδιαμέσων» οι οποίοι εισήγαγαν την εταιρεία στην τράπεζα για να ανοιχτεί ο λογαριασμός, εμβάσματα και μετακινήσεις ποσών προς τους επίμαχους λογαριασμούς και κυρίως τους τελικούς αποδέκτες όλων αυτών των κινήσεων.
Στο μικροσκόπιο της έρευνας που έκαναν ηλεκτρονικά από κοινού Φαλτσιανί και έλληνες εισαγγελείς βρέθηκε και κυπριακή εταιρεία με δικαιούχους πρόσωπα σχετικά με την προβολή και την επικοινωνία. Ο ένας είναι κατηγορούμενος σε τραπεζικό σκάνδαλο και μάλιστα του έχουν επιβληθεί και περιοριστικοί όροι. Ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα από την κατάθεση Φαλτσιανί, η εμπλοκή προσώπου, γόνου χρεοκοπημένης εταιρείας κλωστοϋφαντουργίας, ο οποίος μεσολαβεί ως μεσάζοντας και σε άλλους μεγάλους λογαριασμούς.
Υπό έρευνα τέθηκε και άλλη κατάθεση, η μεγαλύτερη της «λίστας Λαγκάρντ», αυτή των 550 εκατ. δολαρίων.
Ρωτήθηκε ο μάρτυρας για το ιρλανδικό fund και έδωσε όλα τα στοιχεία για την πορεία του χρήματος αλλά και για τη διακίνηση εκατομμυρίων δολαρίων. Ο συγκεκριμένος όμιλος έχει περίπου 161 εκατ. δολάρια από τη μεγάλη κατάθεση.

Στην Ελβετία
Οι εισαγγελείς έχοντας τα ονόματα στους λογαριασμούς και τις κινήσεις των ποσών θα ζητήσουν από τις ελβετικές αρχές τον πλήρη κατάλογο με τους πραγματικούς δικαιούχους της λίστας, οι οποίοι σύμφωνα με τον Φαλτσιανί κρύβουν σε πολλές περιπτώσεις και προϊόντα δωροδοκιών. Οι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης στις συζητήσεις τους πάντως αναφέρουν ότι θα παρακάμψουν τις πολύ χρονοβόρες διαδικασίες.
Η κατάθεση του γαλλοϊταλού μάρτυρα είχε σχέση και με την υπόθεση Παπασταύρου αλλά και με τον εκζητούμενο επιχειρηματία Αγγελο Μεταξά για υπόθεση φοροδιαφυγής. Μάλιστα έδωσε στοιχεία για όλους όσοι κρύβονται πίσω από τον κωδικό «Αγγελος 24».
Δηλώσεις στο «Βήμα»«Πίσω από τους κύκλους του χρήματος κρύβονται και πολιτικοί»
Αγχωμένος αλλά πρόθυμος να μιλήσει με «Το Βήμα» ήταν ο Ερβέ Φαλτσιανί όταν ολοκλήρωσε την πολύωρη κατάθεσή του. Μπροστά στην ελληνική πρεσβεία μίλησε για όλο το σύστημα «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» παραπέμποντας πολλές φορές στο βιβλίο του.
«Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι μηχανισμοί που ακολουθήθηκαν στο σύστημα της λίστας δείχνουν ότι πίσω από εταιρείες και "αχυρανθρώπους" αλλά και όλους τους κύκλους του χρήματος κρύβονται και πολιτικά πρόσωπα» δήλωσε στο «Βήμα». Απέφυγε να αναφέρει ονόματα: «Τα έχω πει όλα στους εισαγγελείς».
Μιλούσε με σιγουριά και πειστικότητα και επανέλαβε πολλές φορές ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διαφθορά. Εσείς έχετε μια μοναδική ευκαιρία να την αντιμετωπίσετε με τη νέα κυβέρνηση». Οταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει τι εννοεί, απάντησε: «Εύχομαι η επόμενη κυβέρνηση Τσίπρα να είναι πιο σταθερή». Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι «πρέπει να χτυπηθεί η μεγάλη διαφθορά και όχι οι μικροί που αγωνίζονται να επιβιώσουν».
Ερωτήθηκε πώς ήταν οι τελευταίοι μήνες. «Ηταν πολύ δύσκολη και πιεστική η σύγκρουση με ένα τόσο δυνατό σύστημα, αλλά έγιναν μεγάλα βήματα» απάντησε. «Ο Τύπος και τα ΜΜΕ έχουν μεγάλη δύναμη. Βοηθήστε και εσείς...» κατέληξε.

Το ραντεβού για την κατάθεσή του κλείστηκε σε κλίμα απόλυτης μυστικότητας και με κινηματογραφικές συνθήκες. Οι έλληνες εισαγγελείς, όπως μάθαμε, εντόπισαν τον μάρτυρα με δυσκολία. Κινείται ανάμεσα σε τουλάχιστον πέντε πόλεις της Γαλλίας επειδή εκζητείται με διεθνές ένταλμα σύλληψης από την Ελβετία για την υποκλοπή χιλιάδων ονομάτων.
Οι τρεις εισαγγελείς και ο προϊστάμενός τους κατάφεραν να ξεπεράσουν τις χρονοβόρες διαδικασίες δικαστικής συνδρομής και αποφασίστηκε να δοθεί η κατάθεση στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, όπως έχει συμβεί και με παλιότερη κατάθεση. Δεν γνώριζε κανείς, ακόμη και οι άνθρωποι της πρεσβείας ενημερώθηκαν για το όνομα του μάρτυρα την Παρασκευή το πρωί.
Η πληροφορία για την κατάθεση ήρθε μία ημέρα νωρίτερα και βρέθηκα στον τρίτο όροφο της πρεσβείας να χαιρετάω τον Φαλτσιανί. Εκείνος ήταν άνετος, ντυμένος κάζουαλ με καρό πουκάμισο, λίγο προτού μπει για την κατάθεση που άργησε πέντε χρόνια. «Είμαι πρόθυμος να βοηθήσω τις ελληνικές αρχές. Τιμή μου που με καλέσατε» ήταν τα πρώτα του λόγια προς τους εισαγγελείς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Θερμή ήταν η χειραψία του και με τον προϊστάμενο. Αμέσως μετά η πόρτα στο μικρό δωμάτιο της πρεσβείας έκλεισε και άρχισε η κατάθεση.



Αναδημοσίευση: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου