Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Αλέξης Τσίπρας ο νέος Τσιριμώκος,
λέγε με Λαφαζάνη, η Ζωή και ο Γιάνης


Γεμάτος σε πολιτικά γεγονότα ήταν ΚΑΙ ο φετινός Αύγουστος. Γεγονότα ποτ συμάδεψαν άκομη μια φορά την αριστερά στην Ελλάδα. Κι εξηγούμε πως θεωρώ πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν παραιτήθηκε αλλά ανατράπηκε. Ανατράπηκε από την τάση του (πρώην συνιστώσα), την «αριστερή πλατφόρμα».
Θα μου πείτε φυσικά: κι έτσι να είναι, δεν έχουν δίκιο ο Λαφαζάνης και οι συν αυτώ; Ναι είναι η απάντησή μου, φαινομενικά έχουν. Όμως θα έπρεπε να κάνουν υπομονή και να ψηφίσουν τόσο την εξουσιοδότηση που ζήτησε ο Πρωθυπουργός, όσο και τα προαπαιτούμενα για τη δόση (3 ψηφοφορίες) αλλά και το τρίτο μνημόνιο που είναι το επαχθέστερο όλων. Κι αυτό γιατί; Μα να έχουν «στο χέρι τους» την κυβέρνηση και να την «ρίξουν» με την συγκατάθεση ΟΛΟΥ του ελληνικού λαού μόλις περάσουν τους εφαρμοστικούς νόμους χωρίς τις ελαφρύνσεις που λένε. Μόλις περάσουν τους νόμους χωρίς να βρουν τα λεφτά που μας  ζητούν οι δανειστές μας από άλλες πηγες (πάταξη λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής, αδειοδότηση τηλεοπτικών συχνοτήτων κλπ).
Έτσι θα μπορούσαν να τους ελέγχουν ενώ τώρα ο Λαφαζάνης και η παρέα του δεν διαφέρει σε τίποτε από τον Τσιριμώκο, που 50 χρόνια πριν έριξε με αποστασία την προοδευτικότερη ως τότε κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου μαζί με άλλα «μπουμπούκια» όπως ο Κων/νος Μητσοτάκης και ο Αθανασιάδης – Νόβας.
Όπως θα παρατηρήσετε δεν αναφέρομαι στους κ.κ. Κωνσταντοπούλου και Βαρουφάκη.
Θεωρώ τον καθένα ξεχωριστή περίπτωση.
* Ας ξεκινήσω με την κ. Κωνσταντοπούλου, που έκανε μεγάλο έργο που θάφτηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Και μιλάω για τις επιτρόπες: αλήθειας του χρέους, για το πως φτάσαμε στα μνημόνια αλλά κι αυτή για την διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία.
Να σημειώσω πως η κ. Κωνσταντοπούλου κυνηγίθικε όσο λίγοι από τα συστημικά Media καθως και την τρόικα εσωτερικού (πιστεύω κι εξωτερικού ναι αυτή που έγινε κουαρτέτο. Βλέπετε οι παραπάνω επιτροπές αυτούς ενοχλούσαν.
Ήταν λάθος νομίζω, η επίθεση του κ. Τσίπρα στο πρόσωπό της στον Real news,  μια που η Ζωή είναι αυτή που κατέχει τον τρίτο σε σπουδαιότητα θεσμό στο Ελληνικό κράτος. Κι έτσι έδινε δύναμη καταψήφιζε λέγοντας πως ο πρωθυπουργός εκβιάσθηκε. Δεν καταψήφιζε η Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλά η πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής.
Αδικεί όμως τον εαυτό της με την συμπαράταξη της με τον Λαφαζάνη. Θα έπρεπε για μένα, να μείνει εκτός της επόμενης Βουλή αν δεν ήθελε να ήταν κανονικά στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά το ίδιο κι αν δεν την ήθελαν.
* Και φτάνω στον Γιάνη Βαρουφάκη. Αφού σημειώσω πως κατά την τελευταία ψηφοφορία με την οποία ψηφίστηκε το μνημόνιο είπε πως «ένα νεύμα να κάνει ο Αλέξης εγω παρετήθικα» και δεν το έκανε ο Αλέξης.
Σήκωσε λοιπόν ο κ Βαρουφάκης όλο το βάρος της διαπραγμάτευσης. Κέρδισε, κατά την γνώμη μου έχασε, την επιμήκυνση του προγράμματος ως τις 31 Ιουλίου. Και θεωρώ πως έχασε γιατί δεν πήραμε τα χρήματα που μας χρωστούσαν οι Ευρωπαίοι.
Δέχτηκε την πίεση των δανειστών μας, και μπράβο που συναίνεσε στο δημοψήφισμα, το οποίο η «γραμμή της κυβέρνησης» συνέτριψε αυτή της τρόικας εσωτερικού.
Εδώ έκανε πίσω ο κ. Τσίπρας, θα φανεί στο μέλλον αν νικήσει πόσο σωστά και υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο. Βέβαια δε μπορούσε να μείνει υπουργός οικονομικών ο ίδιος μια που αντιστεκόταν. Κι ανέλαβε ο κ. Τσακαλώτος.
Να σημειώσω πως το plan B του κ. Βαρουφακη το πρόδωσε στη «Βουλή των Ελλήνων» ο ποταμίσιος βουλευτής απίθανος Θεοχάρης. Για την ομιλία του αυτή τον απείλησε με μήνυση για «εσχάτη προδοσία» η κ Βαλαβάνη, που απορώ γιατί δεν το έκανε.
Δεν λοιπόν αρθρίζονται ούτε τα όχι του κ. Βαρουφάκη με αυτά των Λαφαζάνιδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου