Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Οι προλήψεις και οι δεισιδαιμονίες
του δίσεκτου… 2016



Η χθεσινή μέρα (29/2) ήταν μια μέρα που έρχεται κάθε τέσσερα χρόνια, αφού  κάθε 4 χρόνια ο μήνας Φεβρουάριος διαθέτει 29 αντί των 28 ημερών. Ο λόγος καθιέρωσης του δίσεκτου χρόνου, ήταν καθαρά πρακτικός και αφορούσε την διόρθωση σφαλμάτων που προκαλούνται από τον μη ακριβή υπολογισμό της διάρκειας της ημέρας, πλήρους περιστροφής της Γης, στην μέτρηση του ηλιακού έτους.
Με τα χρόνια, τα έτη αυτά θεωρούνται γκαντέμικα. Ας δούμε γιατί.
* * *
Γιατί τα δίσεκτα έτη θεωρούνται… γκαντέμικα!
Τα δίσεκτα έτη, συνοδεύονται από πολλές προλήψεις και δεισιδαιμονίες, οι οποίες μάλλον έχουν τις ρίζες τους στην παράδοση των Ρωμαίων που θεωρούσαν τον Φεβρουάριο ως «τον μήνα των νεκρών». Ήταν η εποχή του χρόνου που οι ψυχές άφηναν για λίγο τον άλλο κόσμο και ανέβαιναν στους ζωντανούς. Το γεγονός πως στο δίσκετο έτος, ο Φεβρουάριος έχει ακόμη ένα 24ωρο, οδήγησε πιθανότατα στην άποψη ότι ολόκληρη η χρονιά είναι… δυσοίωνη!

Ίσως από τους Ρωμαίους να πέρασε η πρόληψη αυτή και στους Έλληνες, αν και κατά μία άλλη άποψη, η σύνδεση του δίσεκτου με την κακοτυχία οφείλεται σε… αγραμματοσύνη! Άνθρωποι χωρίς γνώσεις, που ασχολούνταν κυρίως με αγροτικές εργασίες μπέρδευαν το πρόθεμα «δις» με το «δυ», που συνοδεύει αρνητικές έννοιες, και ερμήνευαν την «δίσεκτη χρονιά» ως «δύσκολη χρονιά»!

Τι υποτίθεται ότι συμβαίνει στα δίσεκτα χρόνια!
Σύμφωνα με τους προληπτικούς, όταν η χρονιά είναι δίσεκτη συμβαίνουν μία σειρά από άσχημα γεγονότα, που αφορούν τον καθέναν ατομικά αλλά επεκτείνονται και σε συλλογικό επίπεδο και μπορεί να ξεκινήσουν από μεγάλες φυσικές καταστροφές και να φτάσουν μέχρι σε πόλεμο!

«Το 1940, χρονιά του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν δίσεκτο», λένε οι οπαδοί της άποψης αυτής. «Ναι, αλλά το 1914, χρονιά του Α Παγκοσμίου, δεν ήταν», απαντούν εκείνοι που θεωρούν ανοησίες τα περί «γρουσούζικου» δίσεκτου, σχολιάζοντας πως όταν κάποιος πιστεύει σε δεισιδαιμονίες βρίσκει πάντα τρόπο να τις… επιβεβαιώσει!

 Τι ΔΕΝ κάνουν οι προληπτικοί κατά τη διάρκεια του δίσεκτου έτους!
Σε ατομικό επίπεδο, υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες που οι προληπτικοί αποφεύγουν να κάνουν κατά τη διάρκεια των δίσεκτων ετών. Συγκεντρώσαμε τις πιο γνωστές από αυτές.

Όταν είναι δίσκετη χρονιά:
– δεν παντρευόμαστε
– δεν ξεκινάμε να χτίσουμε σπίτι
– δεν αγοράζουμε σπίτι
– δεν αγοράζουμε αυτοκίνητο
– δεν φυτεύουμε νέες καλιέργειες
– δεν κλείνουμε σημαντικές συμφωνίες
– δεν ξεκινάμε νέες σχέσεις

Αναδημοσίευση: paraxeno.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου