Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Η επιτυχία Τραμπ προβληματίζει
τους Ρεπουμπλικάνους


Είναι υγιής η αντίδραση των Ρπομπλικάνων. Και η αντίδρασή τους αυτή θα πρέπει να προβληματίσει τους εδώ ομοϊδεάτες τους. Αυτούς της Νέας Δημοκρατίας που ο έλληνας Ντόναλτ Τραμπ, στο πιο γελοίο φυσικά, έφτασε να γίνει αντιπρόεδρος του ιστορικού κόμματος. Ενός κόμματος που, αφού είναι στην αξιωματική αμτιπολίτευση, μπορεί να είναι στην κυβέρνηση το 2019. Τον Σεπτέμβριο του 2019 είναι προγραμματισμένες, εκτός απροόπτου, οι επόμενες βουλευτικές εκλογές.
* * *
Τα υψηλόβαθμα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Ουάσιγκτον αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι θα κληθούν ν' αντιμετωπίσουν ρεαλιστικά ένα γεγονός το οποίο πριν λίγο καιρό οι περισσότεροι από αυτούς θεωρούσαν εξωπραγματικό: ο Ντόναλντ Τραμπ (φωτο) να είναι ο προεδρικός υποψήφιος του κόμματος τους, που θ' αναμετρηθεί εκλογικά με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών.
Η πιθανότητα τελικής επικράτησης του Τραμπ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων είχε γίνει ανέκδοτο στην Ουάσιγκτον και προκάλεσε συζητήσεις στους διαδρόμους των κέντρων λήψης αποφάσεων. Η πιθανότητα αυτή θεωρούνταν εξωπραγματική, παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις για μήνες, ενώ επικρατούσε και στις τηλεοπτικές αναμετρήσεις.

 «Οι εξελίξεις μας γεμίζουν ανησυχία και φόβο», δηλώνει ο Γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ από την Αριζόνα, ο οποίος υποστήριξε την υποψηφιότητα του Γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο από τη Φλόριντα, υπολογίζοντάς τον ως τη μόνη ρεαλιστική ελπίδα της βάσης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που θα μπορούσε να σταματήσει την προεκλογική προέλαση του Τραμπ προς τη διεκδίκηση του προεδικού χρίσματος του κόμματος.
Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να καταργήσει ή να επαναδιαπραγματευτεί τις εμπορικές συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ, να επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα, ν' αυξήσει τους φόρους στους διευθυντές των χρηματοοικονομικών εταιριών, αλλά και να επανατοποθετήσει τη λογική του συστήματος υγείας, έστω κι αν αυτό, τον φέρει σε σύγκρουση με τις αρχές της ελεύθερης αγοράς, που κυριαρχούν στην οικονομική πολιτική των Ρεπουμλικάνων.
Στο σημείο αυτό γίνονται επίκαιρες οι ανησυχίες που έχουν εκφράσει αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές, προειδοποιώντας ότι η τελική επικράτηση του Τραμπ για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο κόμμα, προβλέποντας και μια ήττα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, με την κατάσταση να εξελίσσεται υπέρ του υποψηφίου που τελικά θα λάβει το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών. Ο Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ προβλέπει “σφαγή” του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές, παρομοιάζοντας με το ναυάγιο του Τιτανικού, την κατάσταση στην οποία θα περιέλθει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Η στάση των γερουσιαστών
 Στη διάρκεια χθεσινοβραδινής τηλεοπτικής συζήτησης των Ρεπουμπλικάνων στο Χιούστον του Τέξας, ο συνυποψήφιος του Τραμπ Τεντ Κρουζ προκάλεσε τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο καταλογίζοντας του “δεσμούς” με την υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον όπως, μία δωρεά στο Ίδρυμα Κλίντον.
Ο Τραμπ ανταπέδωσε γελοιοποιώντας τον Κρουζ για την ανικανότητά του να κερδίσει πέραν της εκλογικής του νίκης στους προκριματικούς στην Αϊόβα, ενώ τον αποδοκίμασε για το γεγονός ότι βρίσκεται πίσω από τον Τραμπ στις δημοσκοπήσεις, ακόμη και στην πολιτεία του Τέξας, στην οποία ο Κρουζ είναι Γερουσιαστής. “Εάν κερδίσω κι εκεί, θα υπογράψεις τη θανατική σου καταδίκη ή όχι..;” δήλωσε σαρκαστικά ο Τραμπ.
Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως, ο Ρεπουμπλικάνος Κάρλος Καρμπέλο δήλωσε ότι δε θα υποστήριζε τον Τραμπ, αν ήταν ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων τονίζοντας: “Αν αυτός που έχει το χρίσμα είναι μια απάτη και είναι επιθετικός, αλλά και αναποτελεσματικός πρόεδρος όπως, ο Ντόναλντ Τραμπ, δε θα τον υποστήριζα,” τόνισε ο Καρμπέλο.
Ωστόσο, κάποιοι άλλοι από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων προσπαθούν να είναι περισσότερο αισιόδοξοι. “Δε νομίζω ότι η προεδρική υποψηφιότητά του θα είναι καταστροφική,” δηλώνει η Γερουσιαστής Σούσαν Κόλινς από το Μέιν. Η Κόλινς δηλώνει ότι δεν επικροτεί τους φόβους εκλογικών στρατηγών και αναλυτών ότι η συμμετοχή του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου θα έχει επιπτώσεις στην προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας όπου σήμερα το κόμμα έχει πλειοψηφία 54 έναντι 46 εδρών που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί.
Ο συντηρητικός οικονομολόγος Άρθουρ Λαφέρ που ήταν σύμβουλος και του προέδρου Ρόναλντ Ρήγκαν, ενώ συμβουλεύει τον Τραμπ σε θέματα φορολογίας, δηλώνει τη βεβαιότητά του, ότι ο Τραμπ είναι ανοιχτός σε αξιόπιστες συμβουλές. “Κοιτάξτε, αν έχετε καλύτερες ιδέες από αυτές που έχω εγώ, ενημερώστε με και θ' αλλάξω...,” δηλώνει στους επικριτές του Τραμπ.
Από την πλευρά του, ο Γερουσιαστής Τζον Θουν από τη Νότια Ντακότα πιστεύει ότι η παρουσία του Τραμπ στις εκλογές θα βοηθήσει ώστε να ψηφίσουν περισσότεροι ψηφοφόροι. “Υπάρχει πολλή ενέργεια και ένταση στην πλευρά μας,” σημειώνει.
Στο μεταξύ, στο επίπεδο αντιμετώπισης της διεθνούς πολιτικής και των σημερινών γεωπολιτικών προκλήσεων, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είναι αντίθετος στην εφαρμογή ανακωχής στη Συρία, η οποία αποτελεί τη βάση της διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας του ΟΗΕ στη Γενεύη, για την υπογραφή τελικής συμφωνίας ειρήνευσης.


Αναδημοσίευση: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου