Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Χαλέπι, η Βέροια της Συρίας


Έγραψα στις αρχές του Μάρτη, για τις εποχές που οι Έλληνες «πηγαίναμε πρόσφυγες» στη Συρία. Μία ακόμη πόλη έχει σχέση με μία της Συρίας. Ας δούμε κείμενο του κ. Δημήτρη Τσιμούρα, για το  πώς συνδέεται το μαρτυρικό Χαλέπι με την Βέροια. Την πόλη που πολίτες της (λίγοι φασίστες λένε και μακάρι να είναι λίγοι), υποδέχτηκαν με τον χειρότερο τρόπο τους καταταλαιπωρημένους ανθρώπους.
* * *
Η Βέροια ήταν ελληνιστική πόλη της βορείου Συρίας (σημερινό Χαλέπι ή al Haleb στα Αραβικά). Πριν ονομαστεί έτσι λεγόταν Χαλυβών. Η αρχαία πόλη της Χαλυβώνας άνθησε στην ιστορία ήδη από το 5000 π.Χ., πράγμα που διαπιστώθηκε από τις ανασκαφές.
Η αρχαία πόλη της Χαλυβώνας άνθησε στην ιστορία ήδη από το 5000 π.Χ., πράγμα που διαπιστώθηκε από τις ανασκαφές στην Tallet Alsauda. Στην συνέχεια γνώρισε την διαδοχική κυριαρχία της δυναστείας Yamkad, του βασιλείου των Αμοριτών, της Ασσυριακής, της Περσικής και τέλος της Ελληνικής αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα 333 π.Χ.
Μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, περιήλθε στην κυριαρχία του στρατηγού του Αντιγόνου Α΄ και το 301 π.Χ. στον Σέλευκο Α΄ Νικάτορα. Ο τελευταίος για να εδραιώσει την μακεδονική κυριαρχία στην Συρία, μετέφερε αποίκους από την Μακεδονική Βέροια και στο εξής η Χαλυβών θα περνούσε στην ιστορία με το όνομα Βέροια. (wikipedia)
Μνημεία από την ελληνιστική και την ρωμαϊκή εποχή, απομεινάρια από τους ακρίτες του Βυζαντίου, κάστρα ιπποτών της σταυροφορίας, ιστορικά τζαμιά και πανέμορφες κλειστές αγορές γεμάτες τέχνη και χρώματα.
Πολλά από αυτά έχουν υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές.
Οι περισσότερες εστιάζονται στο Χαλέπι, τη δεύτερη σημαντικότερη πόλη της Συρίας. Και την πιο πολυπολιτισμική. Δεν καταστράφηκε μόνο η αγορά της και το περίφημο ξενοδοχείο Κάρλτον, που αντίκριζε τη σιταντέλα. Εκτεταμένες ζημιές υπέστη και το αρχαίο τζαμί των Ουμαγιάδων. Το στολίδι της πόλης.
Το μεγάλο τζαμί ή τζαμί των Ουμαγιάδων στο Χαλέπι έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Κατασκευάστηκε στις αρχές του 8ου αιώνα στον τόπο όπου ο θρύλος θέλει να έχουν ταφεί τα λείψανα του Ζαχαρία, του πατέρα του Ιωάννη του Βαπτιστή. Το 2013, το τζαμί έγινε πεδίο μάχης. Εκτός από εκτεταμένες καταστροφές στο εσωτερικό του, ο μεγάλος μιναρές, που φαινόταν από όλο το Χαλέπι, γκρεμίστηκε. Στις παρακάτω φωτογραφίες μπορείτε να δείτε το πριν …και το μετά.


Αναδημοσίευση: xristosbellos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου