Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

«Αυτός είναι ο αγώνας μου, για όλους εκείνους
που θα αρρωστήσουν εξαιτίας των φυτοφαρμάκων»



Είναι αλήθεια πως η υγεία των γεωργών, εκτίθενται σε πολλούς κινδύνους. Έχουν τα ατυχήματα λόγω της φύσης της εργασίας τους που μπορεί να έχουν συνάδερφοι τους αγρότες που ασχολούνται με την αλιεία  ή την κτηνοτροφία. Εκτός από αυτά είναι και τα καρκινογόνα δηλητήρια (τα πιο πολλά ζιζανιοκτόνα) με τα οποία «ψεκάζουν» τις καλλιεργείς τους.
Δεν βρίσκει κανείς όμως τη δύναμη να αντιδράσει όπως ο αξιέπαινος Γάλλος αγρότης που αναφέρει η παρακάτω είδηση. Και λόγω αδυναμίας να τα βάλει κάποιος με τα θηρία, κυρίως Γερμανικών συμφερόντων, αλλά κυρίως λόγω έλλειψης ενημέρωσης
* * *
O Dominique Marchal, καρκινοπαθής αγρότης από το Meurthe-et-Moselle της Γαλλίας, διεκδικεί αποζημίωση, αφού, όπως αναφέρει, δηλητηριάστηκε από τις τοξικές ουσίες φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων.
«Αυτή είναι η αρρώστια μου, ο αγώνας μου, αλλά και ο αγώνας όλων εκείνων που μια μέρα θα είναι άρρωστοι εξαιτίας των φυτοφαρμάκων», δήλωσε ο Marchal πριν λίγες ημέρες κατά την άφιξή του στο δικαστήριο για την εκδίκαση έφεσης σχετικά με την υπόθεσή του.
Όπως αναφέρει η Le Monde, ο Marchal, ο οποίος διαγνώστηκε με μια μορφή καρκίνου του αίματος το 2002, αγωνίζεται για περισσότερο από δέκα χρόνια ώστε το Κρατικό Ταμείο Εγγυήσεων να αναγνωρίσει πως η ασθένεια οφείλεται στις τοξικές χημικές ουσίες των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούσε για τη δουλειά του. 
Στο πλευρό του 58χρονου αγρότη, που έγινε το πρόσωπο του αγώνα κατά των φυτοφαρμάκων, βρίσκονται πολλοί συνάδελφοί του.
Αυτή η «μάχη για όλα τα θύματα των φυτοφαρμάκων», δεν θα είχε ξεκινήσει χωρίς τη σύζυγό του. «Χωρίς εκείνη, δεν θα είχα κάνει τίποτα», είπε ο Marchal.
Το ζευγάρι αγωνίστηκε για περίπου τέσσερα χρόνια, ώστε το δικαστήριο Κοινωνικών Υποθέσεων της Επινάλ να αναγνωρίσει ότι η ασθένεια οφείλεται στη χρήση φυτοφαρμάκων κατά την άσκηση του επαγγέλματος.
Επίσης, στο δικαστήριο αποδείχθηκε ότι ο καρκίνος είχε σχέση με την υψηλή περιεκτικότητα σε βενζόλιο, η οποία δεν αναγραφόταν στις ετικέτες των φυτοφαρμάκων.
Το 2011, η υγεία του Marchal επιδεινώθηκε. Τότε, μαζί και με άλλους αγρότες που επίσης αρρώστησαν από τα φυτοφάρμακα, ξεκίνησαν δικαστική μάχη διεκδικώντας από την Επιτροπή Αποζημίωσης Θυμάτων να τους αποζημιώσει δια μέσου του Κρατικού Ταμείου Εγγυήσεων.
Το δικαστήριο του Επινάλ τους δικαίωσε, όπως επίσης και το δικαστήριο της Νανσύ το 2013.
Ωστόσο, το Ταμείο Εγγυήσεων άσκησε έφεση αρνούμενο να τους αποζημιώσει.
Η οριστική απόφαση σχετικά με την αποζημίωση θα ληφθεί στις 21 Απριλίου.
Βιβή Συργκάνη


Αναδημοσίευση: enallaktikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου