Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Έρχεται σε Ευρώπη και στην Ελλάδα τυνησιακό λάδι



Ακόμη μία απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΤΑ Ελλήνων αγροτών και γενικά των αγροτών της Νότιας Ευρώπης. Αλήθεια οι Έλληνες πολιτικοί τι κάνουν;
* * *
Απειλή για το ελαιόλαδο, θεωρείται από τους παραγωγούς η απόφαση  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς εγκρίθηκε το σχέδιο έκτακτων μέτρων που προβλέπει την εισαγωγή επιπλέον 70.000 τόνων αφορολόγητου ελαιόλαδου από την Τυνησία το 2016 και 2017! Όπως προειδοποιούν η απόφαση μπορεί να έχει «μοιραίες» συνέπειες για τη φετινή σοδειά. 

Με υπογραφή Έλληνα υπουργού
Συγκεκριμένα όπως αναφερόταν στο δημοσίευμα με την υπογραφή του Έλληνα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, είχαν αρχίσει οι εισαγωγές αδασμολόγητου τυνησιακού ελαιολάδου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός πάνω στο οποίο στηρίζονταν οι Ισπανοί και έριχναν τις τιμές του ελληνικού ελαιολάδου.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης καλούσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να απομακρύνει τον κ. Αποστόλου από τη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντάς τον «επικίνδυνο για τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών».

«Χωρίς καμία αντίδραση από την κυβέρνηση»
Στην είδηση αναφέρθηκε μιλώντας στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα» της «ΚΡΗΤΗ ΤV» και ο πρόεδρος των αμπελουργών Πρίαμος Ιερωνυμάκης που σχολίασε αρνητικά την απόφαση. Όπως τόνισε ελήφθη χωρίς καμία αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση.
Τα έκτακτα μέτρα υιοθετήθηκαν με 475 ψήφους υπέρ, 126 κατά, και 35 αποχές, αναφέρει ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό οι ευρωβουλευτές, υποχρέωσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκδώσει μια ενδιάμεση αξιολόγηση και επικαιροποίηση των μέτρων, εάν αποδειχθεί ότι αυτά βλάπτουν τους Ευρωπαίους παραγωγούς ελαιόλαδου. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν ακόμη από την Επιτροπή να εξασφαλίσει την παρακολούθηση των εισαγωγών από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ο επικεφαλής της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., Μανόλης Κεφαλογιάννης, μας ενημέρωσε προχθές ότι η ομάδα του ψήφισε «όχι» στις εισαγωγές, ενώ «όχι» ψήφισαν οι χώρες του Νότου, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία (του Λαϊκού Κόμματος) και «ναι» η Γερμανία και η Γαλλία.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Κεφαλογιάννης έκανε λόγο για διαφορετικά κριτήρια με τα οποία λειτούργησε ο Νότος και ο Βορράς. Ο Νότος, συγκεκριμένα, λειτούργησε με βάση την οικονομική καταστροφή σε βάρος των ελαιοπαραγωγών, ενώ ο Βορράς αποφάσισε με βάση την τρομοκρατία στην Τυνησία και στις χώρες του Νότου, με τις επιπτώσεις που υπάρχουν ή που θα υπάρξουν στο μέλλον και στη Δύση, αν δεν παρθούν μέτρα για τις χώρες αυτές.

«Πισώπλατη μαχαιριά»
Από την πλευρά του, μιλώντας στην εφημερίδς του Ηρακλείου «Νέα Κρήτη», ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς έκανε λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς. Και δεν αναφέρεται μόνο στις εισαγωγές του τυνησιακού ελαιολάδου.

«Έγινε και άλλη ψηφοφορία, για να ανοίξει η αγορά της Ευρώπης, άρα και της Ελλάδας, με τη Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών. Η Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών είναι να μπαίνει μια ζωή λάδι από τρίτες χώρες μέσα στην ευρωπαϊκή αγορά. Εγώ καταψήφισα και τα δύο αυτά θέματα», ξεκαθαρίζει ο Νότης Μαριάς.

«Με την απόφασή της αυτή, η Ε.Ε. διαλύει τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι έχουν ήδη φτωχοποιηθεί από το μνημόνιο», λέει ο κ. Μαριάς και συνεχίζει: «Έτσι η γραφειοκρατία των Βρυξελλών προτιμά να στηρίξει την Τυνησία και να διαλύσει τους ελαιοκαλλιεργητές του ευρωπαϊκού Νότου.
Σε μια φάση, λοιπόν, που οι Έλληνες αγρότες παλεύουν ενάντια στη φορομπηχτική λεηλασία που τους επιβάλλει η τρόικα, σε μια φάση που δέχονται επίθεση και στο ασφαλιστικό, η Κομισιόν τούς «εκδικείται» και πλημμυρίζει την αγορά με χιλιάδες τόνους τυνησιακό λάδι».

«Συγνώμη, λάθος»
Στο μεταξύ, σε ερώτημα προς τον κ. Μαριά αν ένας ευρωβουλευτής μπορεί στη συνέχεια να διορθώσει την ψήφο του, ο ίδιος απαντά: «Σε μία ψήφο μπορεί πράγματι, επειδή γίνονται πολλές ψηφοφορίες, να γίνει ένα λάθος. Το λάθος αυτό διορθώνεται. Υπάρχει μια προθεσμία για να διορθωθεί το λάθος. Πρέπει να επικυρωθούν τα πρακτικά, για να πούμε ότι ο τάδε ευρωβουλευτής ψήφισε αυτό ή το άλλο»...

Αναδημοσίευση: neakriti.gr & 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου