Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Επιστολή Αυστριακών: Ντρεπόμαστε
για την στάση της χώρας μας



Σε ανοιχτή επιστολή τους προς την κυβέρνηση της Αυστρίας, μέσω της... αγγλικής εφημερίδας «Observer», ακαδημαϊκοί, αρχαιολόγοι, δάσκαλοι και συνταξιούχοι που μένουν στην Ελλάδα καλούν την κυβέρνηση της Βιέννης να σοβαρευτεί.
Ο υπογράφοντες την επιστολή «απευθύνουν έκκληση στην Αυστριακή κυβέρνηση, να επιδείξει μια πιο υπεύθυνη θέση στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Αντι να φορούν παρωπίδες, και να υποκρίνονται ότι κλείνοντας τα σύνορα το πρόβλημα θα εξαφανιστεί, η κατάσταση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο», αναφέρεται στην σκληρή επιστολή.
* * *
«Ντρεπόμαστε βαθύτατα για το κοντόφθαλμο όραμα της αυστριακής κυβέρνησης το οποίο υστερικά επέλεξε να επιβάλει στα δυτικά Βαλκάνια». Ακόμη υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να αποκλειστεί από την περιβόητη μίνι- σύνοδο- κάτι που είχε προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας- καθώς έπρεπε «να ακουστεί η φωνή της και να παρουσιάσει τα στοιχεία».
Πολλοί από τους ανθρώπους που υπογράφουν την επιστολή έχουν ζήσει στην Ελλάδα για δεκαετίες. Μετά από τη στάση της Βιέννης, κατηγορούν την κυβέρνηση για νεο-εθνικιστικές πολιτικές που δεν έχουν θέση στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.
«Ενώ το βάρος της διαχείρισης της κρίσης έχει πέσει στη φτωχή, χρεωμένη Ελλάδα, η Αυστρία παραποιεί την αλήθεια και παρουσιάζει ψευδή στοιχεία για τους πρόσφυγες που έχει δεχθεί», τονίζει ακόμη η επιστολή. «Οι Αυστριακοί πολιτικοί ισχυρίζονται ότι η χώρα μας έχει δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες από άλλες χώρες. Αλλά μία ματιά στα στοιχεία από το νότο της Ευρώπης αποδεικνύει ότι αυτές οι δηλώσεις είναι μοιραία λανθασμένες και παραποιούν τα στοιχεία», αναφέρουν οι Αυστριακοί.
Ακόμη, τονίζουν ότι η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη, τεράστια θαλάσσια σύνορα που είναι αδύνατο να υπάρξει διαχείρισή τους. «Αν η Αυστρία θέλει να ασκήσει μονομερώς ένα απόλυτο μπαράζ ενάντια στους πρόσφυγες, η μικρή μας χώρα θα μείνει στην ιστορία ως το έναυσμα μίας ανθρωπιστικής καταστροφής», προειδοποιούν.
«Η κυβέρνηση της Αυστρίας δικαιολογεί την αντίδρασή της παραδεχόμενη ότι είναι ανίκανη να οργανώσει και να διαχειριστεί μία μεγαλύτερη ροή προσφύγων. Τη στιγμή που είναι πιο εύκολο για περίκλειστη από ξηρά χώρα, όπως η Αυστρία, να οχυρωθεί πίσω από τοίχους, μία τέτοια πολιτική της αποφυγής είναι αδύνατη για μία χώρα που αποτελείται από 2.000 και πλέον νησιά και με ακτογραμμή περίπου 14.000 χιλιομέτρων», τονίζουν.
Στην Ελλάδα, τονίζουν, δεν έχει ανατεθεί μόνο ο ρόλος του «μπράβου», με την ευρωπαϊκή πολιτική των συρματοπλεγμάτων, αλλά της ζητούν και να το κάνει αυτό τη στιγμή που, είναι γονατισμένη, μετά από έξι χρόνια της χειρότερης οικονομικής κρίσης στη σύγχρονη ιστορία.
«Τώρα, το ελληνικό κράτος υποτίθεται ότι πρέπει να διαχειριστεί μία κατάσταση που θα ξεπερνούσε μακράν το τι μπορούν να επωμιστούν οι αυστριακές αρχές. Ζητάμε από την αυστριακή κυβέρνηση να δράσει λογικά, να χρησιμοποιήσει την κοινή λογική και να εφαρμόσει τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο κοντόφθαλμος νεο-εθνικισμός δεν θα έπρεπε να έχει καμία θέση στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Αυτό είναι το ελάχιστο που οφείλουμε στο ιστορικό παρελθόν μας», καταλήγουν οι Αυστριακοί.



Αναδημοσίευση: tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου