Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Τα «βρώμικα» χέρια του Σόιμπλε,
ένα σκάνδαλο και μία αυτοκτονία


Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ο «τσάρος» της Γερμανικής οικονομίας και ο άνθρωπος που κρατά σε συνοχή το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών. 
Ασχολήθηκα πρόσφατα (δείτε) με το εν λόγω κάθαρμα και με τον λόγο που βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο, κάνοντάς τον «κάθαρμα σε  αναπηρικό αμαξίδιο». 
Παρότι μιλάει για «αξιοπιστία» όμως, τα χέρια του δεν είναι και τόσο καθαρά...  
Διαβάστε γιατί...
* * * 
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνηθίζει να κάνει επίκληση στο ευρωπαϊκό δίκαιο και τους «κανόνες».
Ωστόσο στην πολιτική του καριέρα, έχει παραδεχθεί και ο ίδιος χρηματισμό για λογαριασμό του κόμματος του.
Ο πρώην εφοριακός είχε εμπλακεί σε οικονομικό σκάνδαλο με το ταμείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, κάτι που του στέρησε την ηγεσία του και τον δρόμο για την Καγκελαρία.
Στις αρχές του 2000 όταν ήταν αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, ξέσπασε ένα σκάνδαλο, που αφορούσε «μαύρο χρήμα», που μπήκε στα ταμεία του κόμματος το 1994.
Μέσα στο Γερμανικό Κοινοβούλιο είχε παραδεχτεί, ότι είχε συναντηθεί με έμπορο όπλων, αλλά είχε αρνηθεί, ότι είχε πάρει βαλίτσα με χρήματα.
Όμως η αυτοκτονία ενός συνεργάτη του και οι αποκαλύψεις των Γερμανικών μέσων ενημέρωσης τον ανάγκασαν να εμφανιστεί και πάλι στη Βουλή και να πει «συγνώμη, είπα ψέματα». Εν συνεχεία παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος, στην οποία τον διαδέχθηκε η Άγκελα Μέρκελ, που είχε πρωτοστατήσει στην αποκάλυψη του σκανδάλου.

Η «βρώμικη» χρηματοδότηση των Χριστιανοδημοκρατών 
Το 1998 ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διεκδικεί την Καγκελαρία με αντίπαλο τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, αλλά οδηγήθηκε σε μία απρόσμενη ήττα. Δύο χρόνια αργότερα, το 2000, ξεσπάει το σκάνδαλο με τη χρηματοδότηση του CDU από έμπορο όπλων.
Όπως έγραφε η Καθημερινή αμέσως μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου:
«Συνάντησα τον κ. Σράιμπερ το 1994 σε ένα ξενοδοχείο στη Βόννη. Μιλήσαμε για τη χρηματοδότηση του προεκλογικού μας αγώνα» έλεγε στη Βουλή ο πρόεδρος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Με βαλίτσα ή χωρίς;» τον διέκοψε ο βουλευτής των Πρασίνων κ. Κρίστιαν Στρόμπελε, υπαινισσόμενος το γεγονός ότι το 1991 ο ίδιος κ. Σράιμπερ είχε παραδώσει μια βαλίτσα με ένα εκατομμύριο «άπλυτα» μάρκα στον τότε ταμία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος κ. Λάισλερ Κιπ. «Χωρίς» ήταν η απάντηση. «Αυτό ήταν όλο». «Την άλλη ημέρα ο κ. Σράιμπερ μου έφερε στο γραφείο μου 100.000 μάρκα» συμπλήρωσε ο κ. Σόιμπλε
«Δεν μιλάω ποτέ δημόσια για πράγματα για τα οποία δεν είμαι εντελώς σίγουρος» εξήγησε ο ίδιος. Ενδιαμέσως όμως ξέρει ότι η τότε ταμίας του κόμματος κυρία Μπριγκίτε Μπαουμάιστερ καταχώρισε τα χρήματα στα λογιστικά βιβλία της οργάνωσης με τρόπο που παραβίαζε τον νόμο περί χρηματοδότησης των κομμάτων. «Το λάθος ήταν αποκλειστικά της κυρίας Μπαουμάιστερ» διαβεβαίωσε ο κ. Σόιμπλε. «Εγώ δεν φέρω την παραμικρή ευθύνη».
«Χάος, δράμα, συμφορά» ήταν ο τίτλος της έγκυρης εβδομαδιαίας εφημερίδας του Αμβούργου "Die Zeit". «Οι υποκρισίες του Σόιμπλε προκαλούν συμπόνια». Ο πολιτικός, που είχε υποσχεθεί την πλήρη διαλεύκανση του «σκανδάλου Κολ», ήτοι της παράνομης συλλογής χρημάτων και του λαδώματος κομματικών στελεχών από τον προκάτοχό του στην προεδρία του κόμματος κ. Χέλμουτ Κολ, συνελήφθη κλέπτων και ο ίδιος. Και όχι μόνο αυτό. «Την ίδια "διαφώτιση" μας υπόσχεται και τώρα, παρά το γεγονός ότι παραπλάνησε τη Βουλή και αγγίζει με βελούδινα γάντια τον πρωταγωνιστή των παρανομιών, τον Κολ».



Αναδημοσίευση: eglimatikotita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου