Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Κεράσι: Ο… γευστικός ρυθμιστής της υγείας μας!


Τα κεράσια, αυτό το ολοστρόγγυλο  μικροσποπικό φρούτο  με χρώμα έντονο  που  αγγίζει  τις αισθήσεις ιδιαίτερο τόσο  για την αρχιτεκτονική  του δομή, όσο και για  την πυκνή διατροφική του αξία φαίνεται ότι κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ρύθμιση  της  υγείας μας.
Ας δούμε τις πληροφορίες που μας δίνει η κλινική διατροφολόγος, Επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Προαγωγής Υγείας Ευρωστία και Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Δρ. Άννα Παπαγεωργίου για το φρούτο της εποχής
* * *
Με τα  ιδιαίτερα  συστατικά  τις  ανθοκυάνες υπεύθυνες ουσίες  που δίνουν το χρώμα  και  τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες σε συνεργασία με τα  υπόλοιπα συστατικά όπως  κερσετίνη,  κάλιο, ίνες, βιταμίνη C, καροτενοειδή και μελατονίνη.
Ενδείκνυνται στην αναιμία καθώς λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο, προάγουν την αιμοποίηση με άλλα λόγια τη  συνεχή  αναπαραγωγή των κυττάρων του αίματος. Σε ολιγοθερμιδικές δίαιτες αδυνατίσματος τα σάκχαρα  που περιέχουν, ικανοποιούν την αίσθηση του γλυκού, χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό με θερμίδες.  Εκτός από τη χαμηλή γλυκαιμική απόκριση τα κεράσια εμφανίζουν σχετικά υψηλή αντιοξειδωτική δράση, αναστολή ενζύμων και άλλες αντι-καρκινογόνες επιδράσεις.
 Η περιεκτικότητά τους σε μεταλλικά άλατα αυξάνει τα αλκαλικά αποθέματα του οργανισμού, συμβάλλοντας, έτσι, στη μείωση της κόπωσης και την παράταση της μυϊκής προσπάθειας. Δρουν αποτοξινωτικά, για το συκώτι, τη χοληδόχο κύστη, το αδενικό σύστημα και τον οργανισμό γενικότερα.
Οι φυτικές ίνες και τα οργανικά οξέα που περιέχουν, τα καθιστούν έξοχα υπακτικά, με ισχυρή καθαρτική δράση. Τα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, που περιέχουν, δρουν ανακουφιστικά σε ρευματικούς πόνους. Τα κεράσια είναι διουρητικά και χωνευτικά, ενώ διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες, ενάντια σε λοιμώξεις των ουροφόρων οδών.
Η συγκέντρωση UV, ο βαθμός ωριμότητας, οι συνθήκες αποθήκευσης μετά τη συγκομιδή και η επεξεργασία, μπορούν να μεταβάλουν σημαντικά τις ποσότητες θρεπτικών ουσιών και βιοδραστικών συστατικών. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά και τα βιοδραστικά συστατικά τροφίμων υποστηρίζουν τα πιθανά προληπτικά οφέλη για την υγεία από την πρόσληψη κερασιών σε σχέση με τον καρκίνο, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον διαβήτη, τις φλεγμονώδεις ασθένειες και τη νόσο του Alzheimer.
Τα φρέσκα κεράσια είναι ένα παραδοσιακό φάρμακο για την ανακούφιση του πόνου που σχετίζεται με την αρθρίτιδα. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθούν το σώμα να εκκρίνει περίσσεια ουρικού οξέος, το οποίο προκαλεί ουρική αρθρίτιδα και επίσης ότι ορισμένα φυτοχημικά που υπάρχουν στα κεράσια μπορούν να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή που είναι υπεύθυνη για τον αρθριτικό πόνο.



Αναδημοσίευση: boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου