Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Το σάουντρακ του γαλλικού Μάη



Ποια τραγούδια είναι εμπνευσμένα από τα γεγονότα της εποχής. Φυσικά δεν μπορούσε να μην υπάρχει και κάποιος Έλληνας.
* * *
Ο Renaud εμπνεύστηκε το «Creve Salope» μέσα στην κατάληψη της Σορβόννης όταν ήταν 16 χρονών.
 Η Colette Magny στο άλμπουμ της «Colette 68/69» χρησιμοποιεί ντοκιμαντερίστικες ηχογραφήσεις από τα γεγονότα που έκαναν ο William Klein και ο Chris Marker, αποσπάσματα από ποιήματα του Louis Soler και του Che Guevara για ένα δίσκο συντονισμένο με το πνεύμα του γαλλικού Μάη.
 Οι Rolling Stones εμπνέονται από τα γεγονότα για το «Street Fighting Man».
 To 1971 ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ηχογραφεί το συμφωνικό ποίημα (όπως το αποκαλεί) «Fais que ton reve soit plus long que la nuit» άμεσα επηρεασμένο από τον Μάη. Περιλαμβάνει ηχητικά ντοκουμέντα από τα γεγονότα του Γαλλικού Μάη, ακούγονται φοιτητές να τραγουδάνε αλλά και πυροβολισμοί ή εκρήξεις. Πριν από αυτό όμως βρέθηκε με τους άλλους δύο Aphrodite’s Child, τον Λουκά Σιδερά και τον Ντέμη Ρούσσο, στο Παρίσι ακριβώς την εποχή των φοιτητικών εξεγέρσεων.
 Εκεί ηχογράφησαν το περίφημο: «Rain and tears»που χωρίς να αναφέρεται στα γεγονότα, έγινε ένα από τα τραγούδια που έφτασε στα χείλη των φοιτητών και αποτέλεσε μέρος του σάουντρακ του γαλλικού Μάη.
 O Claude Nougaro ηχογραφεί το «Paris mai»
 O θρυλικός ερμηνευτής του γαλλικού «σανσόν» Leo Ferre είτε συνεργαζόμενος με συγκρότημα των Zoo είτε μόνος του γράφει τραγούδια διαρκώς για το Μάη όπως: «LEte 68», «Amour Anarchie» και «Paris, je ne taime plus».
 Το ντεμπούτο άλμπουμ των Stone Roses είναι εμπνευσμένο από τις ταραχές του Μάη.
 Το τραγούδι»Bye Bye Badman» αναφέρεται στα γεγονότα και το εξώφυλλο έχει την «τρικολόρε» και τα λεμόνια που χρησιμοποιούσαν οι φοιτητές για να προστατευθούν από τα δακρυγόνα.



Αναδημοσίευση: athensvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου