Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Ισπανία: Ποινές «μαμούθ» στο κυβερνών
Λαϊκό Κόμμα για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς

Ενώ στην Ελλάδα μαθαίναμε αγορά ενός σαλέ, αξίας 540.000 ευρώ, με δάνειο που θα αποπληρωθεί σε 30 χρόνια (δείτε το ρεπορτάζ από «Τα Νέα»), από το ζεύγος στη ζωή και στην πολιτική των Πάμπλο Ιγκλέσιας και Ιρένε Μοντέρο των Podemos, στην Ισπανία κυριαρχούσε άλλο θέμα.
Και το έμαθα όταν βγήκε η απόφαση χθες (24/5) και μάλιστα από το διαδίκτυο. Περιττό να σας πω, μέχρι στιγμής την είδηση αυτή δεν την άκουσα στην τηλεόραση και δεν την είδα σε κανένα πρωτοσέλιδο (πλην της kontra news (δεξιά) που έκανε το θέμα αυτό πρώτο, συνδιάζοντας το με τα ελληνικά δεδομένα. Αλλά το έχει και η αυγή ένα μικρό μονόστηλο κάτω δεξια).
Να φταίει άραγε που το Λαϊκό κόμμα της Ισπανίας είναι το αδερφό κόμμα της ΝΔ; Ουσιαστικά δηλαδή η ΝΔ της Ισπανίας;
Ας δούμε αρχικά πως έδωσε την είδηση, στο μη συνδρομητικό τμήμα του το Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων
* * *
Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) στην Ισπανία καταδικάστηκε για παράνομο πλουτισμό σε μια μεγάλη δίκη για διαφθορά όπου 29 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων πρώην στελέχη του PP, καταδικάστηκαν συνολικά σε ποινές κάθειρξης 351 ετών, ανακοίνωσε σήμερα το δικαστήριο.
Το PP του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε αμέσως ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου, που το καταδικάζει να καταβάλει 245.492 ευρώ για «συμμετοχή με σκοπό το κέρδος» σε ένα πολυπλόκαμο σύστημα δωροληψιών με αντάλλαγμα αναθέσεις δημοσίων συμβολαίων.
Οι δύο κυριότεροι υπεύθυνοι του δικτύου, ο πρώην ταμίας του PP Λουίς Μπάρθενας και ο επιχειρηματίας Φρανθίσκο Κορέα, καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 33 ετών και τεσσάρων μηνών και 51 ετών και 11 μηνών αντίστοιχα.
Από τους 37 κατηγορουμένους, οι 29 καταδικάστηκαν συνολικά σε 351 έτη κάθειρξης κυρίως για διαφθορά, κατάχρηση δημοσίου χρήματος και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Έπειτα από μια μαραθώνια δίκη που διήρκεσε από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Νοέμβριο του 2017, το δικαστήριο έκρινε ότι τεκμηριώθηκε η ύπαρξη ενός δικτύου που ανέθετε δημόσια συμβόλαια με αντάλλαγμα προμήθειες σε δήμους των περιοχών της Μαδρίτης και της Καστίλλης-Λεόν από το 1999 έως το 2005.
Οι πράξεις αυτές «απέφεραν ποσοτικά προσδιορίσιμα οφέλη στο Λαϊκό Κόμμα, που συνίσταντο σε παράνομη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων» έκρινε το δικαστήριο.
Στην απόφασή του, που καταγράφεται σε 1.700 σελίδες, το δικαστήριο καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα πως υπήρχε ένα «μαύρο ταμείο» στο PP, «μια παράλληλη λογιστική οικονομική δομή στα επίσημα λογιστικά βιβλία τουλάχιστον από το 1989».
Ο Λουίς Μπάρθενας, υπεύθυνος αυτού του «μαύρου ταμείου», ο οποίος φέρεται να καταχράστηκε και να απέκρυψε μια περιουσία, καταδικάστηκε σε πρόστιμο 44 εκατομμυρίων ευρώ.
Η υπόθεση Γκουρτέλ, όπως ήταν η κωδική ονομασία που της είχαν δώσει οι ερευνητές, είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς που πλήττουν εδώ και χρόνια την εικόνα του κόμματος του Μαριάνο Ραχόι. Μαζί με την πολιτική της δημοσιονομικής λιτότητας που ακολούθησε προκειμένου να εξέλθει από την κρίση, του κόστισε την απώλεια της απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στα τέλη του 2015.
Τον Ιούλιο του 2017, ο Ραχόι είχε κληθεί ως μάρτυρας στη δίκη. Ήταν η πρώτη φορά που ένας πρωθυπουργός εν ενεργεία έδινε κατάθεση σε δικαστήριο στην Ισπανία.
Ο συντηρητικός ηγέτης είχε πει στην κατάθεσή του ότι δεν γνώριζε τίποτα για την οικονομική διαχείριση του κόμματος, του οποίου ήταν δεύτερος στην ιεραρχία από το 1990, και ότι δεν τον απασχόλησε «ποτέ» «κανένα ζήτημα λογιστικής».
Αξίζει όμως να δούμε και την ανταπόκριση της Δώρας Μακρή στην ΕΡΤ. Να σημειώσω πως η κ Μακρή έκανε και σχετική ανάρτηση στο facebook που παραθέτω.
Δύο χρόνια μετά άνοιγε, και επίσημα, η έρευνα για την «υπόθεση Γκιούρτελ» από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Στην Ισπανία, η αστυνομία συνηθίζει να βαφτίζει όλες τις επιχειρήσεις τις οποίες ερευνά. Gürtel στα γερμανικά σημαίνει » ζώνη, ζωστήρας». Correa στα ισπανικά σημαίνει ακριβώς το ίδιο. Ο Φρανθίσκο Κορρέα ( Correa) ήταν ο επιχειρηματίας, που θεωρείται επικεφαλής του μεγαλύτερου σκανδάλου πολιτικής διαφθοράς στην Ισπανία. Η » υπόθεση Γκιούρτελ» μόλις είχε βαπτισθεί…
Στην πορεία των ερευνών κλήθηκαν να καταθέσουν εκατοντάδες εμπλεκόμενοι. Επιχειρηματίες, δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, βουλευτές, μεγαλοστελέχη του Λαϊκού Κόμματος, υπουργοί, ακόμα και ο ίδιος ο νυν πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι κλήθηκε ως μάρτυρας στην πολύκροτη δίκη, τον Ιούλιο του 2017. Ο κοινός παρονομαστής και συνδετικός κρίκος όλων ήταν ένας: το Λαϊκό Κόμμα. Τα πάντα κινούνταν γύρω από αυτό και ειδικότερα την περίοδο των κυβερνήσεων Αθνάρ ( 1996-2004). Αλλά και μετά από αυτήν. Σχεδόν στο σύνολό τους οι πλέον μεγαλόσχημοι υπουργοί αυτών των κυβερνήσεων κλήθηκαν ως μάρτυρες στη δίκη. Χωρίς όμως να παρουσιάσουν σημαντικά στοιχεία. Ο επιχειρηματίας Κορρέα όμως, άρχισε τις αποκαλύψεις. Μίλησε για διπλά βιβλία του κόμματος για προεκλογικές εκστρατείες του κόμματος, που ο ίδιος οργάνωνε ( 2007 και 2008) και χρηματοδοτούνταν από αυτά τα διπλά βιβλία, μίλησε για πλαστά τιμολόγια. Ένας μετά τον άλλον οι εμπλεκόμενοι άρχιζαν να αποκαλύπτουν δωροδοκίες, φακελάκια στα μεγάλα στελέχη του κόμματος, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτη και καταχρήσεις δημοσίου χρήματος. Το σκάνδαλο αποδεικνυόταν τεράστιο.
Πρωταγωνιστής όλων ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος , Χοσέ Λουίς Μπάρθενας. Το SMS, που διέρρευσε, του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, την ημέρα της σύλληψης του Μπάρθενας, έμεινε στην ιστορία :» Χοσέ Λουίς, να είσαι δυνατός». Ο ίδιος ο Μπάρθενας άρχισε να καταθέτει πολύτιμα στοιχεία. Χειρόγραφες αποδείξεις για τα ποσά που ελάμβαναν πολλά από τα σημαντικά στελέχη. Ο Μπάρθενας είχε εμμονή με τις λεπτομέρειες. Δεν άφηνε τίποτα που να μην το καταγράψει.Κι ύστερα αποκαλύφθηκαν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί στην Ελβετία. Δεκάδες εκατομμύρια. Έτσι γεννήθηκε και η » υπόθεση Μπάρθενας» η οποία θα δικαστεί ξεχωριστά. Γι αυτό και ο Μπάρθενας, σταμάτησε να μιλάει.
Η πολύκροτη δίκη ολοκληρώθηκε από την Audiencia Nacional, το ειδικό δικαστήριο της Ισπανίας που αποτελείται από επίλεκτους δικαστές και ασχολείται μόνο με μεγάλες υποθέσεις : τρομοκρατία, λαθρεμπόριο ναρκωτικών, μεγάλες πολιτικές υποθέσεις κ.α.. Στην πορεία των ερευνών διάσημοι δικαστές είχαν αναλάβει την υπόθεση Γκιούρτελ. Όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων, οι πολιτικές πιέσεις που δέχονταν ήταν καθημερινές. Στην πορεία αυτών των ερευνών , ξηλώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες ένας δικαστής, που μόλις δικαιώθηκε. Ο δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν που σήμερα ιδιωτεύει και ασχολείται ως δικηγόρος με τα θύματα του φρανκισμού στην Ισπανία.
Η Audiencia Nacional , καταδίκασε με 351 χρόνια φυλάκισης 29 από τους 37 κατηγορουμένους. Δεν υπάρχει αδίκημα του νόμου κατά της διαφθοράς, που να μην περιλαμβάνεται στην δικαστική απόφαση, που ξεπερνά τις 1000 σελίδες: πλαστογραφία, φοροδιαφυγή, απάτη κατά του δημοσίου, δωροδοκία, κατάχρηση, δόλος κ.α. Αντίστοιχα οι ποινές υπήρξαν ιδιαίτερα αυστηρές : 51 χρόνια στον επιχειρηματία Κορρέα, 33 χρόνια στον πρώην ταμία Μπάρθενας, 15 στην σύζυγό του, 20 και πλέον χρόνια σε διάφορους δημάρχους. Το ίδιο το Λαϊκό Κόμμα καταδικάστηκε και καλείται να επιστρέψει 245.000€ καθώς θεωρείται ότι ωφελήθηκε από παράνομες δραστηριότητες. Το ίδιο και η πρώην υπουργός Ανα Μάτο, η οποία δεχόταν δώρα από τους επιχειρηματίες.
Από το 2007, που η Ανα Γκαρίδο Ράμος παρέδωσε τους φακέλους στην εισαγγελία, η ζωή της έγινε αφόρητη. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τον δήμο που δούλευε, λόγω των δίωξεων που υφίστατο και κατέφυγε στη Λατινική Αμερική για να επιβιώσει. Λίγο πριν είχε πουλήσει όλα της τα υπάρχοντα. Η εφημερίδα El País που είχε δημοσιοποιήσει το θέμα, το 2010 κέρδισε το δημοσιογραφικό βραβείο Ortega y Gasset. Ο δε δικαστής Γκαρθόν, σήμερα νιώθει δικαιωμένος.
Η υπόθεση δεν σταματά εδώ. Θα ασκηθούν εφέσεις, θα προκύψουν και οι αποφάσεις άλλων δικαστηρίων συνδυαστικών με την υπόθεση Γκιούρτελ. Άλλωστε όπως μου έλεγε χαρακτηριστικά Ισπανός συνάδελφος :» Είμαστε όλη η χώρα μια απέραντη αίθουσα δικαστηρίου…»



Αναδημοσίευση: amna.gr και ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου