Φάτε σαν Έλληνες, σαν Ιταλοί, σαν Σουηδοί ή σαν Φινλανδοί,
συμβουλεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προκειμένου να μειωθούν οι
δείκτες καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη και καρκίνου.
Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι δύο αυτές δίαιτες
συμβάλλουν στην προστασία από χρόνιες ασθένειες, όπως η καρδιοπάθεια, το
εγκεφαλικό, ο διαβήτης και ορισμένες μορφές καρκίνου, που σε πολλές περιπτώσεις
καθοδηγούνται από την παχυσαρκία.
* * *
Νέα μεγάλη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δόθηκε στη δημοσιότητα
υπέδειξε ότι οι λαοί της Μεσογείου και της Σκανδιναβίας δίνουν το καλό
(διατροφικό) παράδειγμα που όλες οι χώρες του κόσμου πρέπει να ακολουθούν
προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερη υγεία.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η γνωστή και μη εξαιρετέα Μεσογειακή
Δίαιτα και η σκανδιναβική Nordic Diet μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο για
πληθώρα κοινών μη μεταδιδόμενων νοσημάτων (NCDs).
Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής Guardian,
παρά τα αδιάσειστα τεκμήρια για τα οφέλη αυτών των δύο διατροφικών πλάνων για
την υγεία, μόλις οι 15 από τις 53 χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη έχουν λάβει
μέτρα που να τα προωθούν.
Βάσει των στοιχείων που συγκέντρωσαν και ανέλυσαν οι
συντάκτες της σχετικής έκθεσης –από ακαδημαϊκά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων
και βιβλία, αλλά και από τους κυβερνητικούς ιστοτόπους και τα υπουργεία Υγείας
των χωρών– διαπιστώθηκε ότι μόλις οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η
Ισπανία και η Ιρλανδία, έχουν υιοθετήσει εθνικής εμβέλειας πολιτικές και
προωθούν συστάσεις υπέρ της Μεσογειακής Δίαιτας, ενώ επτά, μεταξύ των οποίων η
Νορβηγία, η Σουηδία και η Φινλανδία, συστήνουν τη Nordic Diet με στόχο την
προάσπιση της δημόσιας υγείας από τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα.
«Και οι δύο δίαιτες είναι πολύ καλές όσον αφορά την επίδρασή
τους στην υγεία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό» δήλωσε ο João Breda,
από το γραφείο του ΠΟΥ για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδιδόμενων
νοσημάτων.
Τι περιλαμβάνει η Μεσογειακή Δίαιτα
Η παραδοσιακή Μεσογειακή Δίαιτα ενθαρρύνει την κατανάλωση
φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, δημητριακών και ελαιόλαδου, ενώ περιλαμβάνει
μέτριες ποσότητες ψαριού και πουλερικών. Επιτρέπει ελάχιστες μόνο ποσότητες
γαλακτοκομικών, φρέσκου κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένου κρέατος (αλλαντικών)
και γλυκών. Επιτρέπεται επίσης σε μικρή ποσότητα το αλκοόλ, κατά προτίμηση το
κόκκινο κρασί.
Η Μεσογειακή Δίαιτα πρέπει να εντάσσεται σε ένα γενικότερο
πλαίσιο ζωής που χαρακτηρίζεται από τη σωματική δραστηριότητα και την κοινωνική
ενσωμάτωση.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τη Μεσογειακή Δίαιτα κινείται και
η Nordic Diet, η οποία εστιάζει στα λαχανικά, στα μούρα, στα όσπρια, στα
δημητριακά ολικής άλεσης και στα λιπαρά ψάρια, όπως η ρέγγα, το σκουμπρί και ο
σολομός. Αντί για ελαιόλαδο, η Nordic Diet περιλαμβάνει το λάδι κανόλα
(κραμβέλαιο).
Αναδημοσίευση: onmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου