Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Γιατί δεν αφήνουν τον κόσμο
να κάνει την επανάστασή του;

Άκουσα πως χθες (3/2) μέλη της ομάδας δεν πληρώνω επισκέφθηκαν τη στάση του Μετρό στον Αγιο Δημήτριο σκεπάζοντας με σακούλες σκουπιδιών τα μηχανήματα που ακυρώνουν τα εισιτήρια με στόχο να μη μπορεί να τα ακυρώσει ο κόσμος.
Γιατί κύριοι; Εγώ που συνειδητοποιημένα κάνω την παράβαση δε μ’ αφήνεται να την κάνω.
Γιατί δεν θα την κάνω; Γιατί δεν μπορώ ν’ ακυρώσω το εισιτήριο και είμαι παραβάτης ούτως ή άλλως. Κι αν με πιάσει ο έλεγχος, δε θα πληρώσω το 20πλάσιο της αξίας του μια που θα πω στον ελεγκτή «συμπαρίσταμαι στο κίνημα δεν πληρώνω» μα θα ‘μαι και διαμαρτυρόμενος μια που «κάτι αλήτες σκεπάσαν τα μηχανήματα ανάληψης».
Να μη πω για αυτούς που βάζαν εισιτήριο με κόλα να μπλοκάρουν το μηχάνημα, λες και δεν θα το αλλάξουν (ίσως και με άλλο που θα πληρώσουμε χρυσό από τη Siemens).
Θα μου πείτε κάτι τέτοιο κάνουν και στους δρόμους ανοίγοντας τη μπάρα. Ναι το κάνουν συμβολικά. Θα μου πείτε και στον Αγιο Δημήτριο συμβολικά το κάναν.
Ναι αλλά εδώ δεν βγάζουν έξω τον υπάλληλο και θέλει δεν θέλει δεν πληρώνει. Μπορεί κανείς να σταματήσει να πληρώσει, θα μου πείτε ας τολμήσει, ούτε σπάνε τις μπάρες κατά τα πρότυπα του μπλοκαρίσματος.
Μικρές επαναστάσεις θέλουμε (μιλώ θέλω εγώ ως άτομο, το 1/10,000,000 δηλαδή του λαού) να κάνουμε με την θέλησή μας κι όχι γιατί μας την επιβάλουν (την επανάσταση).
Δε θα μπόρεσαν να καθίσουν δίπλα στο ακυρωτικό και να λένε τον κόσμο «μη το χτυπάς το εισιτήριο» δίνοντάς του ένα φέιγ βολάν;
Με τον τρόπο αυτό δημιουργούν όχι κίνημα κατά των (υπεραυξημένων είναι αλήθεια εισιτηρίων) αλλά κατά των δημόσιων συγκοινωνιών.
Μπορούν να πουν (άλλο που δεν θέλουν) «Ωραία δεν πληρώνετε; Θα δείτε εσεις». Και πολύ άνετα θα πουλήσουν τις αστικές συγκοινωνίες και θα παραχωρήσουν για 60 χρόνια τραμ, μετρό και ηλεκτρικό. Και φυσικά οι ιδιώτες δεν θα έχουν καμιά αναστολή να διπλασιάσουν το ήδη μεγάλο κόστος των εισιτηρίων βάζοντας ένα ελεγκτή σε κάθε λεωφορείο ή συρμό.
Να κάνουμε τις μικρές μας επαναστάσεις, αλλά να τις κάνουμε γιατί πειστήκαμε πως κάτι θα βγει και θέλουμε κι όχι υποχρεωτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου