Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Γέφυρα Ρίου – Αντιρίου ένα ακόμη σκάνδαλό;

Έχει γίνει τις τελευταίες μέρες, στο διαδίκτυο μόνο, χαμός με το κόστος της γέφυρας Ρίου – Αντιρίου. Σύμφωνα με πολλά blog (εγώ το βρήκα στο totefteri την περασμένη Παρασκευή). Είναι 2.883 μέτρα, κόστισε 800.000.000 Ευρώ περίπου, 278.000 Ευρώ το μέτρο και κατασκευάστηκε με ρυθμό 6,5 εκατοστά την ώρα.
Τελείωσε η κατασκευή της το 2004 και είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2000
Στην Κίνα το 2007 (ξεκίνησε η κατασκευή της το 2003) τέλειωσε η κατασκευή της μεγαλύτερης γέφυρας του κόσμου (Hangzhou Bay Bridge) μήκους 35.673 μέτρα αυτή κόστισε 1.000.000.000 Ευρώ περίπου, 28.000 Ευρώ το μέτρο και κατασκευάστηκε με ρυθμό 1 μέτρο την ώρα.
Η δική μας δηλαδή κόστισε 10 φορές περισσότερο και κατασκευάστηκε με ρυθμό πιο αργό 16 φορές. Δηλαδή η δική μας γέφυρα των 3 σχεδόν χιλιομέτρων έγινε σε χρόνο που χρειάστηκαν οι κινέζοι να φτάσουν 35,5 χιλιομέτρων ενώ μας κόστισε σαν να είχαν φτιάξει 10.
Σε όλα τα blog που βρήκα το θέμα αναρωτιούνται το ίδιο. «Δεν υπάρχει κανένα οικονομικό σκάνδαλο στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου;»
Εγώ προσθέτω και κάτι άλλο. Δεν ενδιαφέρεται κανεις για το κόστος της γέφυρας; Καμία εφημερίδα και κανένας τηλεοπτικός ή ραδιοφωνικός σταθμός;
Τόσο διαβρωμένοι είναι όλοι τους;

Και καλά την εποχή της διακυβέρνησης Σημίτη είναι μια περίοδος μεγάλων σκανδάλων (1999 ως 2000 έχουμε και το σκάνδαλο του Χρηματιστήριο που πιστεύω πως κάποιος πρέπει να πληρώσει. Όπως και για την οικονομική πολιτική πριν την ένταξη μας στο Ευρώ τα λεγόμενα swaps
Προσωπικά χρεώνω και στον συγκεκριμένο τέως πρωθυπουργό το λάθος της ένταξή μας στη ζώνη του Ευρώ αλλά αυτό είναι, θέλω να πιστεύω, λάθος εκτίμηση.
Η Σημιτική επταετία ως τώρα έχει τρία σκάνδαλα και αν βάλεις και τα έργα για τους Ολυμπιακούς αγώνες τέσσερα. Πιστεύω πως όσο θα απομακρυνόμαστε χρονικά από αυτή την περίοδο όλο και περισσότερα θα βγαίνουν.
Το ωραίο είναι πως όλα έχουν κατασκευαστική χροιά. (Μόνο τα swaps δεν έχουν προς το παρών αλλά ίσως είναι κι αυτά στην λάθος πολιτική εκτίμηση). Έτσι μπορεί να εξηγηθεί το σθένος με το οποίο υποστηρίζουν το «πράσινο εκσυγχρονιστικό» στρατόπεδο συγκεκριμένο συγκρότημα και τηλεοπτικός σταθμός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου