Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Η ομιλία της κ. Εύας Καϊλή
στη συνεδρίαση της Κ.Ο. 16/6/2011

Την Πέμπτη είχαμε κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ που μάθαμε από τις εφημερίδας και την τηλεόραση πως έγινε κριτική. Ηταν και οι παραιτήσεις των κ.κ. Φλωρίδη και Νασιώκα που βάρυναν το κλίμα.
Υπέροχη όμως είναι η ομιλία της κ. Καϊλή (μπράβο Εύα) και την βάζω σήμερα όπως τη δημοσιεύει στη σελίδα της στο facebook.

* * *


Πρόεδρε επί 20 μήνες στηρίξαμε κάθε προσπάθεια της Κυβέρνησης ακόμα και αν είχαμε ανησυχίες ή κάποιες διαφωνίες. Εδώ όμως όλοι μας εκπροσωπούμε την ελληνική κοινωνία και σήμερα αυτή η κοινωνία δείχνει να είναι απέναντί μας.
Πενήντα χιλιάδες νέοι φεύγουν από τη χώρα μας για να βρουν την τύχη τους αλλού. Λέτε να μη θέλουν να σωθούν; Αυτό που λέει ο κόσμος έξω, για όσους θέλουν να ακούσουν, είναι ότι θέλουν να σωθούν αλλά δε πιστεύουν ότι υπάρχουν μονόδρομοι ή διλήμματα. Όταν το Οικονομικό Επιτελείο παίρνει πίσω αλλαγές στο αφορολόγητο και στο πετρέλαιο θέρμανσης, και σωστά τις παίρνει πίσω, αυτό σημαίνει ότι όταν θέλουμε μπορούμε να βρούμε άλλες πολιτικές λύσεις.
Πρόεδρε ρωτάω εδώ και μήνες για την φοροδιαφυγή στο εξωτερικό. Ρωτάω γιατί δε γίνεται πρώτη μας προτεραιότητα και σημαία η είσπραξη των οφειλών απο 20 εώς 30 δις από εταιρίες των οποίων οι ιδιοκτήτες πλουτίζουν ενώ οι εταιρίες πτωχεύουν. Το πάρτι στα φάρμακα συνεχίζεται. Το πάρτι στο Δημόσιο συνεχίζεται. Υπάρχουν πολυθεσίτες οι οποίοι τρώνε χρήμα από το Δημόσιο. Αυτά βλέπει ο κόσμος και αγανακτεί.υπάρχουν άνθρωποι που κατέχουν θέση στο Δημόσιο και είναι μέλη Διοικητικών Συμβουλίων άνω του ενός με αποτέλεσμα να αθροίζουν τεράστια ποσά μηνιαίως και υπάρχουν υπάλληλοι που πήραν εφ άπαξ 400.000 ευρώ σε περίοδο κρίσης.
Πρόεδρε το πάρτι στις Μ.Κ.Ο. συνεχίζεται και μάλιστα χωρίς έλεγχο. Δίνονται χρήματα στην Αφρική, και στην Καραϊβική. Από το Hellenic Aid δίνονται γύρω στο μισό δις σε Μ.Κ.Ο. και σε διάφορες άλλες αποστολές βοήθειας στο εξωτερικό χωρίς έλεγχο. Παραπάνω από 200 φορείς που επιχορηγούνται από το Δημόσιο δεν έχουν καταθέσει ισολογισμό. Υπάρχουν κοινωφελή ιδρύματα με περιουσία άνω των 500 ακινήτων που δεν ελέγχονται για κακοδιαχείριση και δε φαίνεται να αποδίδουν όσα θα έπρεπε. Πρέπει να τηρείται η αναλογικότητα στα βάρη που πληρώνει ο κόσμος. Δεν γίνεται να πληρώνουν αυτοί που δεν έχουν και να μη πληρώνουν όσοι έχουν. Για αυτό αγανακτεί ο κόσμος.
Πρόεδρε με δική σας πρωτοβουλία μπορούν να προχωρήσουν οι κατασχέσεις σε περιουσίες πρώην Υπουργών που ζημίωσαν το Δημόσιο. Οι αστικές τους ευθύνες δεν έχουν παραγραφεί.
Πρόεδρε δουλειά μας είναι η προστασία του Δημοσίου συμφέροντος και όχι των τραπεζών. Εδώ είμαστε γιατί εκπροσωπούμε τον κόσμο. Ο κόσμος πρέπει να δει ότι και οι τράπεζες πληρώνουν αυτά που τους αναλογούν. Όλα αυτά έπρεπε να τα είχαμε κάνει από χθες. Έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια. Ήρθε η ώρα να γίνουν σήμερα.
Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, καθώς στο σημείο αυτό γίνεται πολλής λόγος για το αν και ποιοι θα ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, οι ενστάσεις πολλών συναδέλφων είναι ότι δεν υπάρχουν οικονομοτεχνικές αναλύσεις που να περιλαμβάνουν μία μελέτη κόστους-οφέλους που τελικά να δείχνει ότι ωφελούνται τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές. Τέτοιες μελέτες, αν και θα έπρεπε, δεν έχουν έρθει ακόμα στα χέρια μας. Ακόμη πρέπει να δούμε τι είδους εγγυήσεις δίνει το Δημόσιο για τα καινούρια ομόλογα που εκδίδει. Είναι εμπράγματες αυτές οι εγγυήσεις; Τι υποθηκεύουμε;
Αυτό που όλοι ζητάμε πιστεύω εδώ μέσα και επειδή όλοι ανησυχούμε και ψάχνουμε μια λύση είναι να βάλουμε ξανά, στη σωστή, αυτή τη φορά σειρά, τις προτεραιότητες μας. Σε αυτό θα είμαστε όλοι μαζί.
Ευχαριστώ πολύ και καλή δύναμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου