Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Το δίκαιο των πολλών ισχύει

Πάντα πίστευα ότι τα πολιτικά και αθλητικά γεγονότα είναι ανάλογα. Είναι κάτι που το έμαθε ο κ Κώστας Παπαϊωάννου δτο παλιό κάλο «Ποντίκι» ποτ ήμουν τακτικός αναγνώστης. (Να με συγχωρεί ο κ. Δελατόλας αλλά «το Ποντίκι» σήμερα είναι τελείως διαφορετικό έντυπο)
Μου το επιβεβαίωσε χθες με τα σχόλιά του στο χθεσινό Goal ο κ Κώστας Καίσαρης, με τον τρόπο που συνδιάζει τα τρέχοντα αθλητικά, πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα.
Θα το βρείτε ενδιαφέρων και είναι υπό τον ίδιο τίτλο που έχω στο σχόλιο μου

* * *


Ο Παναγόπουλος της ΓΣΣΕ κι ο Παπασπύρου της ΑΔΕΔΥ κάνουν μια μέρα απεργία. Για την τιμή των όπλων. Oπως κι ο Πάνος Σόμπολος με την Ενυ Μαγιάση στην Eνωση Συντακτών. Λες και θα ιδρώσει τ’ αυτί του Ολι Ρεν και θα πάρει τα μέτρα πίσω. Για τον Λοβέρδο ούτε λόγος. Ακόμα και τον μισθό ως υπουργός Εργασίας τσάμπα τον εισπράττει κάθε πρώτη του μηνός. Και τζάμπα καίει τη βενζίνα με το υπουργικό αυτοκίνητο.
Η μοναδική αρμοδιότητα που έχει και η μοναδική δουλειά που κάνει είναι να βάζει την υπογραφή του στις αποφάσεις που παίρνει το Δέλτα Νι Ταφ. Οπως κάποιοι προπονητές παίρνουνε χαρτάκι από τον πρόεδρο για τη σύνθεση, έτσι κι ο Λοβέρδος παίρνει το χαρτάκι από το ΔΝΤ για το «μαχαίρι» σε μισθούς και συντάξεις. Και κάπως έτσι πήγαμε από την πολιτική στο ποδόσφαιρο. Ενώ οι εργαζόμενοι λοιπόν είναι στο δρόμο μια φορά το μήνα, ο κόσμος του Ηρακλή είναι κάθε μέρα. Ούτε ένα ρεπό δεν κάνανε απ’ όταν βγήκε η απόφαση, που τους πετάει έξω από το πρωτάθλημα. Κάθε μέρα στους δρόμους.
Και για σήμερα έχουνε κάθοδο στην Αθήνα. Θα ξεκινήσουνε από τα γραφεία της ΕΠΟ, θα συνεχίσουνε στο Μέγαρο Μαξίμου και θα καταλήξουνε στη Βουλή. Οπως αναφέρεται μάλιστα σε σχετικό ρεπορτάζ «τα εντυπωσιακά σε όγκο συλλαλητήρια γύρω από τη Θεσσαλονίκη "δίνουν υποσχέσεις" για δυναμική παρουσία και στην Αθήνα που θ’ αλλάξει την καθημερινότητα στους δρόμους της». Ετσι πάει. Δεν είναι ότι οι ρεπόρτερ του Ηρακλή συμπαρίστανται στην ομάδα. Τα συμφέροντα είναι κοινά και τα αισθήματα αμοιβαία.
Πέφτοντας ο Ηρακλής κατηγορία υποβιβάζεται μαζί του κι ο δημοσιογράφος που καλύπτει το ρεπορτάζ. Υποβιβάζεται κι αυτός μαζί με την ομάδα. Αλλο είναι να γράφεις κάθε μέρα μια σελίδα για μια ομάδα Α' Εθνικής κι άλλο ένα μονόστηλο στη σελίδα της Β' Εθνικής. Δίπλα σ' αυτό της Καλλιθέας και του Αγροτικού Αστέρα. Καλά κάνουν λοιπόν και βγαίνουν στους δρόμους. Πολύ καλά κάνουν. Το είπε άλλωστε με πάσα ειλικρίνεια ο Τάσος Κατσαμπής: «Με τόσο κόσμο δεν νομίζω ότι θα σταθεί η απόφαση».
Ετσι πάει στην Ελλάδα: Ούτε νόμοι υπάρχουν ούτε κανονισμοί. Το δίκαιο των πολλών ισχύει. Αν δεν έχεις κόσμο, σ’ έφαγε η μαρμάγκα. Αν έχεις κόσμο, κανένας δεν μπορεί να σε ακουμπήσει. Κι αν έγινε κάποιο λάθος στην πρώτη απόφαση, θα διορθωθεί στη δεύτερη.

Θα κάτσουνε σούζα
ΟΥΤΕ οι πρώτοι είναι στον Ηρακλή που εφαρμόζουν το δίκαιο των πολλών ούτε οι τελευταίοι. Στο ματς Πανιώνιου - Ολυμπιακού, που δεν είχε γίνει λόγω επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη, η πρώτη απόφαση ήτανε να μηδενιστεί ο Ολυμπιακός. Δεν μιλάμε για υποβιβασμό, αλλά για αφαίρεση βαθμών. Και σιγά που θα εφαρμοζότανε. Δήμαρχος και βουλευτές του Πειραιά είχανε βάλει τα στήθια τους μπροστά: «Θα κλείσουμε το λιμάνι». Δεν το είχε πει αυτό η «Θύρα 7».
Ο πολιτικός κόσμος με πρώτο και καλύτερο τον Μαντούβαλο (φωτό) ξεκίνησε τους τσαμπουκάδες. Και η απόφαση στην Εφέσεων άλλαξε μέσα σε πέντε λεπτά. Γιατί να σταθεί λοιπόν η απόφαση για τον Ηρακλή; Και καμιά σημασία δεν έχει αν είναι σωστή ή λάθος. Αυτό που μετράει είναι η δύναμη του κόσμου. Απαξ και πάρει ο κόσμος την κατάσταση στα χέρια του, όλοι κάθονται σούζα. Οπως θα κάτσουνε σούζα τώρα με τον Ηρακλή.

Αν τα παγκάρια αδειάσουνε, θα κάνουνε στροφή
Το δεύτερο μείζον θέμα της συμπρωτεύουσας μετά τον Ηρακλή είναι η καθαίρεση του παπα-Χρήστου η «παπα-ΠΑΟΚ». Επειδή πάει στην Τούμπα, ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας Νικόδημος έβαλε άλλον παπά στη θέση του στον Ιερό ναό Αγίου Αθανασίου στο Τρίλοφο Θεσσαλονίκης. Λες και υπάρχει ναός ανίερος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ισχύει αυτό που λέει «εδώ ο κόσμος καίγεται και η εκκλησία χτενίζεται».
Αντί ν’ ασχοληθούμε με τους παπάδες που τουρλοκωλιάζονται με τα παιδάκια, τους ενόχλησε ο παπα-Χρήστος. Επειδή, λέει, μόλις τον βλέπουνε τα αλάνια στην Τούμπα, αρχίζουνε και φωνάζουνε: «Γεια σου, παπά, παπά, γάμα τον Πειραιά». Κι έσταξε η ουρά του γαϊδάρου. Και σιγά που θα κώλωνε ο παπάς. Πρώτος και καλύτερος πήγε να ανανεώσει τα διαρκείας του (το δικό του και των δύο παιδιών του) στη θύρα 4. Τι θα του κάνουνε δηλαδή; Θα τον ξυρίσουνε επειδή πάει στο γήπεδο; Επειδή όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης «έχει δημιουργηθεί σχετικός θόρυβος για τη συμμετοχή του εις αήθεις για το ιερατικό σχήμα συμπεριφοράς».
Η παρουσία του παπα-Χρήστου στο γήπεδο τους ενόχλησε. Τους παπάδες που πάνε και ψωνίζουνε πιτσιρίκια δεν ψάχνουνε να τους βρούνε. Ο «παπα-ΠΑΟΚ», όμως, όχι μόνο πήρε τα διαρκείας του αλλά έκανε και δηλώσεις: «Δεν αφήνω τους αγαπημένους μου "αλήτες". Ούτε συμβιβάζομαι. Δεν φοβάμαι τίποτα. Μόνο τον Θεό και τη συνείδησή μου» με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ μάλιστα να ετοιμάζουν συλλαλητήριο για την πάρτη του.
Λάθος κίνηση όμως. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να δώσουν εντολή στους πιστούς ΠΑΟΚτσήδες να μη ρίχνουν στα παγκάρια ούτε σέντσι. Σε ένδειξη συμπαράστασης και διαμαρτυρίας. Με το συλλαλητήριο κανένας δεν θα ενοχληθεί. Στα λεφτά είναι που θα πονέσουνε οι Μητροπολίτες. Αν τα παγκάρια αδειάσουνε, θα κάνουνε στροφή 180 μοιρών. Οχι μόνο θα πάρουνε πίσω την απόφαση, αλλά θα του δώσουνε και προαγωγή και θα τον κάνουνε Αρχιμανδρίτη. Χαίρετε.

Να πουλήσουμε την Ακρόπολη και κάνα δυο νησιά
ΠΟΙΑ είναι η πρώτη σε πιθανότητες χώρα του πλανήτη για χρεοκοπία; Σαφώς η Ελλάδα. Μακράν της δεύτερης και της τρίτης. Και είναι προφανές. Αυτό το δημόσιο χρέος βγαίνει μόνο αν ακολουθήσουμε τις συμβουλές του «Φόκους». Να πουλήσουμε την Ακρόπολη και κάνα δυο νησιά. Για να μπορέσουμε να ξοφλήσουμε τα δανεικά, δεν υπάρχει περίπτωση. Ωστόσο, οι κυβερνώντες, που εκτελούν τις εντολές του Δέλτα Νι Ταφ και μαζί μ’ αυτές και τον ελληνικό λαό, είναι κατηγορηματικοί: «Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο πτώχευσης». Με τέτοια σιγουριά και αυτοπεποίθηση μιλάνε Παπακωνσταντίνου και σία. Δεν υπάρχει μέρα που να μη βρουν αφορμή για να το επαναλάβουν. Μπας και σταματήσουνε τον κόσμο που τρέχει άρον άρον και βγάζει τα λεφτά του στο εξωτερικό.

Πρέπει να το πούνε
ΚΑΘΕ φορά λοιπόν που ακούω το «δεν θα χρεοκοπήσουμε» κάνω συνειρμό με την ΑΕΚ. Τη δήλωση του Νίκου Λυμπερόπουλου ταυτόχρονα με την επικείμενη επιστροφή του: «Πάμε για πρωτάθλημα». Τις δηλώσεις του Μπάγιεβιτς σε βοσνιακή ιστοσελίδα: «Πέρυσι είχαμε μια κάκιστη σεζόν. Νομίζω όμως ότι η ΑΕΚ πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη θέση». Τι να πούνε δηλαδή παίκτες και προπονητής Ιούνιο μήνα; Οτι πάμε για ένα καλό πλασάρισμα στην πρώτη πεντάδα για να τα δώσουμε όλα στα πλέι οφ; Δεν γίνεται. Πώς όμως γίνεται να πάνε για πρωτάθλημα, όταν πουλάνε τον Σκόκο και παίρνουνε στη θέση του τον Μάρκοφσκι από τους ιστορικούς Μαυραετούς της Δόξας Δράμας; Το λένε, όμως, επειδή πρέπει να το πούνε. Οσο λοιπόν πιστεύει στην πραγματικότητα ο Λυμπερόπουλος, ότι η ΑΕΚ θα πάρει το πρωτάθλημα, άλλο τόσο πιστεύει κι ο Παπακωνσταντίνου ότι θα γλιτώσει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου