Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

2011 όπως 1821
τι μου έδειξε το 1ο επεισόδιο της σειράς στον Σκάι

Παρακολούθησα την Τρίτη (25/1) το βράδυ το πρώτο επεισόδιο της ιστορικής Ντοκουμενταριστικής μίνι σειράς του Σκάι 1821. Πολλά πράγματα με ξένισαν απ’ όσα είπαν οι ιστορικοί, βέβαια είναι ακόμη η αρχή και πιστεύω θα με ξενίσουν κι άλλα που θα ειπωθούν μια που είμαι μεγαλωμένος όπως πρέπει ως Έλληνας, αλλά τα βρήκα λογικά αφού ξέρω (όπως ξέρουμε όλοι) τις αδυναμίες της φυλής μας.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι οι ομοιότητες που υπάρχουν με την σημερινή εποχή.
Τότε υπήρχαν οι προεστοί και οι κοτζαμπάσηδες που μαζεύαν τους φόρους από τους Ελληνες και τους δίναν στον Σουλτάνο. Βέβαια δίναν στο Σουλτάνο το ποσό που ζητούσε και παίρναν όσο θέλαν από τον Ελληνικό λαό. Μήπως το ίδιο δεν συμβαίνει και τώρα;
Δίνουν ότι τους ζητούν τα αφεντικά τους (οι τοκογλύφοι, τραπεζίτες ή αγορές πες τε τα οπως θέλετε) χωρίς (λένε) να διαπραγματευτούν και χωρίς να είμαστε σίγουροι αν μας λένε την αλήθεια αφού τα ΜΜΕ είναι όλα δικά τους και οι διαφορετικές φωνές πνίγονται μέσα στην πολυφωνία. Πνίγονται δηλαδή αφού στην σημερινή Ελλάδα ο καθένας έχει και μια δική του γνώμη.
Ειπώθηκε πολύ σωστά ότι η γνώμη μας για την Οθωμανική αυτοκρατορία είναι επηρεασμένη από τον τελευταίο αιώνα της. Όταν υπήρχε βία και διαφθορά. Εκεί ακριβώς βρισκόμαστε και σήμερα βία μπορεί να μην υπάρχει, ακόμη, αλλά η διαφθορά είναι στο απόγειο της.
Η Οθωμανική αυτοκρατορία, ειπώθηκε, άρχισε να παρακμάζει όταν Τούρκοι κι Έλληνες τσιφλικάδες άρχισαν να αγοράζουν τα χωράφια των ντόπιων που γινόταν σιγά σιγά κολίγοι. Έτσι άρχισαν να παίρνουν τα βουνά και ν’ ασχολούντο με την κτηνοτροφία.
Άρχισαν να παίρνουν τα βουνά και γινόταν κλέφτες. Και κλέφτες δεν ήταν μόνο τίποτε πολεμιστές και μαχητές αλλά ο όρος είχε κάτι από το σημερινό νόημα.
Σήμερα; Πόσα χρόνια δεν έρχονται Ξένοι κι Έλληνες τσιφλικάδες; Συγγνώμη Σουπερμαρκετάδες και μεγαλοκαταστηματάρχες πνίγοντας τις τοπικές αγορές; Ονόματα δεν λέω αλλά σίγουρα στον καθένα θα έρχονται στο νου ονόματα Ελλήνων (Σουπερμαρκετάδων κυρίως που εξαφάνισαν μπακάλικα, μανάβικα και κάθε επαγγελματία με προϊόντα που μπαίνουν στο τραπέζι μας) αλλά και Γαλλικές φίρμες, Γερμανικές, Σουηδικές κλπ Σούπερ μάρκετ, (εκπτωτικών και μη) και πολυκαταστημάτων.
Τελευταία αρχίσαν να εμφανίζονται οι πρώτοι κλέφτες που ως αλλοι Ντάριο Φο φωνάζουν «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» λέγε με Γκλέτσο.
Αυτό που ξέρω όλα αυτά είναι σημάδια πως η επανάσταση της 25ης Μαρτίου ΦΤΑΝΕΙ
(Το πρώτο αυτό επεισόδιο το επαναλαμβάνεται αύριο Σάββατο (29/1 στις 10:00 το βράδυ δείτε το, όσοι ελάχιστοι δεν το κάνατε, για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου