Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΑΣΟΚ 1974 – 1996: Να ζήσουμε να το θυμόμαστε

Τρεις του Σεπτέμβρη σήμερα. Ημέρα ίδρυσης του κόμματος που συνετέλεσε στην μεγαλύτερη κοινωνική αλλαγη στην μεταπολεμική κι όχι μόνο Ελλάδα.
Δύο μήνες μετά την ίδρυσή του μετείχε στις πρώτες εκλογές τις μεταπολίτευσης και πήρε 13,5% εκλέγοντας 15 βουλευτές.
Το Νοέμβριο του 1977 διπλασίασε το ποσοστό του και ανέδειξε 92 βουλευτές και αναρριχήθηκε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
18 του Οκτώβρη του 1981 πήρε 48,01% και σκαρφάλωσε στην κυβέρνηση έχοντας 173 βουλευτές.
Ήταν η τετραετία που έγινε το μεγαλύτερο έργο. Εκδημοκρατίστηκε η χώρα, με κάποια στραβά, πέσαν χρήματα από την ΕΟΚ που τα πήραν άνθρωποι που δεν ήταν στην οικονομική ελίτ της χώρας. Είχαμε μια πολιτιστική επανάσταση με τα ΔΗΠΕΘΕ και οργανώθηκε το ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας)
Ο λαός είδε το χρώμα του χρήματος
Επανεκλέχθηκε τον Ιούνιο του 1985 και συνέχισε με κάποιες στρεβλώσεις το έργο του.
Τον Ιούνιο του 1989 μετά από διάφορα γεγονότα, αρρώστια του αρχηγού του Ανδρέα Παπανδρέου, έρωτας του Ανδρέα με την αεροσυνοδό Δήμητρα Λιάνη και γάμος τους μετά από το διαζύγιο του με την Μαργαρίτα Τσαντ, Σκανδαλολογία (Σκάνδαλο Κωσκωτά, Υποκλοπών και καλαμποκιού) με πολλούς ψευδομάρτυρες και μη έχοντας τους «βαρόνους του Τύπου» με το μέρος του έχασε παίρνοντας 39,7%.
Ξαναέχασε τον Νοέμβριο παίρνοντας 40,67% και τον Απρίλη του 1990 38,61%
Πήρε ξανά την κυβέρνηση στις 10 του Οκτώβρη 1993 με τον ετοιμοθάνατο σχεδόν Ανδρέα με 46,88% και 170 έδρες.
Ήταν οι τελευταίες εκλογές που νίκησε.
Το 1996 το ΠΑΣΟΚ πέθανε. Για άλλους στις 18 Ιανουαρίου με τον Σημίτη να αναδεικνύεται πρωθυπουργός κρατώντας την αρχηγία του ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Για άλλους και για μένα, με τον θάνατο του Ανδρέα στις 23 Ιουνίου. Και τέλος για άλλους με τη νίκη του Σημίτη στις 22 Σεπτεμβρίου.
Τώρα γιατί λέω πως το μεταΑνδρεϊκό κόμμα που ψευδεπίγραφα λένε ΠΑΣΟΚ δεν είναι ΠΑΣΟΚ.

Γιατί σιγά σιγά με τις πρακτικές του μεταλλάχθηκε σ’ ένα δεξιό κόμμα. Βλέπετε τόσα χρόνια όσο και να τον έφτυνε ο Ανδρέας ο Σημίτης εκεί.
Δεν τον στήριξε ποτέ. Ούτε όταν τον κυνηγούσε ο Μητσοτάκης το 1989.
Έγινε ο άνθρωπος που τον απέλυσε ο Ανδρέας από την συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ το 1995
Ο Άνθρωπος που φταίει κατά κόρον για την σημερινή κατάσταση της χώρας μας. Με την δημιουργική λογιστική το Χρηματιστήριο τα swap, την ένταξή μας στον σκληρό πύρινα της Ευρώπης του Ευρώ, ενώ δεν είχαμε τα εφόδια.
Αφού τα έκανε σκ... άφησε το κόμμα στον Γιωργάκη και την χώρα στον Κωστάκη
Στέρησε τον σημερινό πρωθυπουργό (με την ένταξη της χώρας μας στη ζώνη του Ευρώ) το εργαλείο της υποτίμησης.
Αλλά και σαν υπουργός δεν ήταν καλύτερος. Χρεώνετε ότι έδωσε τις επιδοτήσεις στους αγρότες χωρίς καμιά ασφάλεια. Αφού ήταν υπουργός Γεωργίας το 1981 – 1985 όταν άρχισαν να δίνονται επιδοτήσεις.
Και εξηγούμαι:
Η επιδότηση έφτανε πάντα στα χέρια του δικαιούχου αγρότη μέσω της τιμής του προϊόντος, αφού επιδοτούνταν η καλλιέργεια και περνούσε από τα χέρια του βιομηχάνου.
Όπως δεν έκοβε παραστατικά ο αγρότης και δεν επιβαρύνετε σε τίποτα με την αύξηση της παραγωγής του, διπλοζύγιζε δίνοντάς του ψίχουλα. Τώρα που μας πήραν χαμπάρι οι «κουτόφραγκοι» φταίνε οι αγρότες.
Πείραζε να τους βάλει, τους αγρότες να κρατούν έσοδα – έξοδα και να του φορολογεί αν είχαν τόσο μεγάλη παραγωγή (όπως θα φαινόταν με τα διπλοζυγίσματα ή πωλούσε ακριβά). Ακριβά πουλάν οι παραγωγοί κηπευτικών. Γιατί ενώ πουλάν με 10 λεπτά το κιλό (σημερινή την τιμή) τη ντομάτα στο τιμολόγιο γράφουν 1 ευρω. Ο έμπορος βάζει κέρδος, το νόμιμο, 30% και την αγοράζουν στην πόλη 1,30.

Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου δεν ευθύνεται για τίποτε δηλαδή;
Ευθύνεται για την πολύ ελευθερία που έδωσε στον κόσμο. Και η ελευθερία έγινε ασυδοσία. Ασυδοσία παντού.
Δεν θα έχουμε επιθεωρητή τα σχολεία μόνο σχολικό σύμβουλο. Και φτάσαμε στο σημερινό χάλι της παδείας. Δεν θέλουμε οικονομικό έλεγχο στους συναιτερισμούς και οι συνεταιρισμοί διαλύθηκαν αφού βρέθηκαν διοικήσεις που τα μέλη τους γινόταν πάμπλουτοι.
Τέλος δεν πρέπει να φοβόμαστε τον αστυνομικό, όπως γινόταν τα περασμένα χρόνια . Και τον γελειοποιούμε. Την κατάντια στην δημόσια τάξη την βλέπουμε.
Και ο κατάλογος των τέτοιων λαθών είναι τεράστιος. Αλλά μακάρι να είχαμε και σήμερα το κόμμα που (το σημερινό κακέκτυπό του) γιορτάζει την ίδρυσή του και ο αρχηγός του (επειδή λέγεται και Παπανδρέου είναι γιος του Ανδρέα) νομίζει ότι ενεργεί σωστά ως πρωθυπουργός της χώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου