Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Ενα μεγάλο σκάνδαλο στα σκαριά

Προ καιρού ο κ. Μιχάλης Σάλλας της «Τράπεζας Πειραιώς» ανακοίνωσε την πρόθεση του να αγοράσει την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έναντι 700 εκατομμυρίων ευρώ από την Ελληνική κυβέρνηση.
Κανείς δεν μίλησε. Οι οικονομικοί αναλυτές είπαν πως απλά ο κ Σάλλας άνοιξε την συζήτηση για τα τις αποκρατικοποιήσεις.
Οι αγρότες, οι άνθρωποι που θίγονται πολύ, μια που οι περιουσίες τους είναι υποθηκευμένες στην ΑΤΕ για να παίρνουν δάνεια να μπορούν να καλλιεργούν (να τρέφουν τα ζωντανά τους ή να ψαρεύουν) πάγωσαν. Βλέπεις η κυβέρνηση δεν μίλησε καθόλου. Εδώ δεν διαολόστειλε ο πρωθυπουργός μας τον λεχρίτη (γερμανό δημοσιογράφο) που του πρότεινε να πουλήσει η Ελλάδα κάποια νησιά. Και του απάντησε σοβαρά.
Βγήκαν μετά από λίγες μέρες και είπαν θα εκτιμήσουμε πόσο αξίζουν οι τράπεζες μας και θα σας απαντήσουμε. Λες και πρόκειται για διοίκηση ποδοσφαιρικής ομάδας που ζητά κάποια άλλη ποδοσφαιρική ομάδα έναν παίχτη. Αν και πρέπει να δουν οι κυβερνώντες μας πως αντέδρασε η ΑΕΚ, με τα τόσα οικονομικά προβλήματα, όταν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έδωσε τον Σκόκο; (Φυσικά δεν βγήκαν να πουν έχει αυτούς τους τραυματισμούς ή χάνει γκολ αν τον μαρκάρουν έτσι κλπ)
Αλλά οι διοικούντες την ΑΕΚ έχουν αυτή την ομάδα στην καρδιά τους.
Κατόπιν αυτών έγιναν και τα στρες τεστ. Η Πειραιώς λέει τα πέρασε στο τσακ ενώ οι δυο κρατικές (ΑΤΕ και Τ.Τ.) ΚΟΠΗΚΑΝ στο τσακ.
Φωνάζουν οι σκεπτόμενοι Ελληνες «ΜΗ. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ ΤΗΝ ΑΤΕ»
Φωνάζουν και υπάλληλοι της Τράπεζας. «Με δικά μας λεφτά θέλει να μας αγοράσει ο κ. Σάλλας»
Σκέφτηκα τα πακέτα στήριξης που έδωσε στους τραπεζίτες το κράτος. 25 δισ. ο κ. Καραμανλής και οι του ΠΑΣΟΚ χαλάσαν τον κόσμο από φωνές, και 50 δισ. οι φωνασκώντας, για το πρώτο ποσόν, σοσιαληστές. (Αλήθεια αν έδιναν μόνο στις κρατικές τράπεζες έστω μόνο οι δεύτεροι τα 50, που λένε θέλουν μια κρατική τράπεζα)
Έκανα όμως λάθος.
Κυριακάτικη εφημερίδα δημοσιευσε στην τελευταίο της φύλλο ποιοί είναι μέτοχοι στην «Τράπεζα Πειραιώς»:
Διασπορά (Διάφοροι μικρό και μεγάλο μέτοχοι) 95%
Δημόσιο 3%
Και Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος 2%
Αν δεχτούμε οτι ο κύριος μέτοχος της ΑΤΕ είναι το Δημόσιο, το Ελληνικό κράτος κατέχει το 5%
Πόσο είναι αυτό το 5% δεν ξέρω αλλά πιστεύω πως είναι το ποσό που δίνει ο κ. Σάλλας για την Αγροτική Τράπεζα ΚΑΙ το ταμιευτήριο. Εχουν κι αλλιώς δίκιο οι υπάλληλοι της ΑΤΕ.
Θα αγοράσει τις δυο τράπεζες με τα λεφτά που έχει μετοχές η μία. Με τα λεφτά που δίνει ας αγοράσει τις κρατικές μετοχές (Το δικό τους δηλαδή 5%) να μη πω και τα λεφτά που χρωστάει στο Ελληνικό κράτος από την στήριξη που προσέφερε στα τραπεζικά ιδρύματα που χρειάστηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου