Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Φόρος διαφήμισης; Όχι.
Ιδού η λύση, ΤΟ ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟ

Θέλει να βάλει λέει η κυβέρνηση 20% φόρο στην τηλεοπτική διαφήμιση. Διαμαρτύρονται οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Στην αρχή είπα «λογικό ποιός θέλει να φορολογείται;»
Έμαθα πρόσφατα όμως και το τι χρεώνουν παραπάνω από το κόστος της διαφήμισης. Χρεώνουν λοιπόν εκτός (από το πόσο θέλει να χρεώσει ο κάθε σταθμός το λεπτό) + το ΦΠΑ που πλέον είναι 23% + αγγελιόσημο 21,5%
Το αγγελιόσημο; Τι είναι αυτό;
Είναι φόρος ουσιαστικά υπέρ του ταμείου των δημοσιογράφων. Προσοχή μόνο υπέρ των δημοσιογράφων κι όχι των τεχνικών του τύπου. Που πληρώνουν όσοι βάλουν διαφήμιση σε μια εφημερίδα.
Έστω ότι είναι λογικό. Που δεν είναι γιατί είναι η μοναδική τάξη που το ταμείο τους ενισχύεται κι από τρίτους εκτός τους ίδιους και τους εργοδότες.
Υπήρχε και ο ΟΓΑ, καταργήθηκε όμως από την στιγμή που οι αγρότες πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές για να πάρουν αξιοπρεπή σύνταξη κι όχι φιλοδώρημα. Γιατί φιλοδώρημα τους δίναν όταν υπήρχαν διάφορες κρατήσεις υπέρ ΟΓΑ σε διάφορες εμπορικές πράξεις.
Η εσφαλμένη και καταχρηστική αυτή πράξη, να ενισχύει ο διαφημιζόμενος και το ταμείο δημοσιογράφων, πέρασε και στα ηλεκτρονικά μέσα. Και λέω εσφαλμένη γιατί όλα τα λεφτά του αγγελιόσημου τα παίρνουν μόνο οι δημοσιογράφοι. Κι όχι οι τεχνικοί τύπου (δακτυλογράφοι, γραφίστες, τυπογράφοι, διανομείς) λες κι αν δεν υπήρχαν αυτοί θα μπορούσαν να υπάρξουν εφημερίδες.
Αλλά θα τα πούμε κι άλλη στιγμή γι’ αυτό το τέλος.
Εσφαλμένα πέρασε και στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ(Ραδιόφωνο και τηλεόραση).
Αλλά σε όλες τις διαφημίσεις; Έστω ότι στις εφημερίδες οι δημοσιογράφοι είναι αυτοί που δουλεύουν και χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε εφημερίδα (κι ας αφήσουμε προς το παρόν την ένστασή μου για τους τεχνικούς. Στα ηλεκτρονικά; Οι δημοσιογράφοι τα κρατάνε; Οι τεχνικοί; Οι ηθοποιοί; Οι παρουσιαστές; Αυτοί δεν κάνουν τίποτε;
Κι έστω πάλι δεν κάνουν τίποτε και δεν χρειάζεται ενίσχυση το ταμείο τους, το ταμείο των τεχνικών τύπου το κατήργησε ο Μητσοτάκης το 1991 και δεν μίλησε κανείς μια και για τους δημοσιογράφους οι τεχνικοί τύπου είναι β’ κατηγορίας υπάλληλοι, γιατί να υπάρχει παντού; Ας έχουν αγγελιόσημο οι διαφημίσεις που είναι στις ειδήσεις και σε δημοσιογραφικές εκπομπές. Και οι υπόλοιπες να έχουν Τον ισόποσο φόρο διαφήμισης.
Βέβαια η άποψη μου είναι διαφορετική.
Δηλαδή να ενταχθούν και οι δημοσιογράφοι στο ΙΚΑ και να μην είναι εργαζόμενοι πολυτελείας. Δηλαδή να πληρώνουν μόνο αυτοί και τα αφεντικά τους για τα ασφαλιστικά τους. Όπως όλος ο κόσμος.
Κι όλο το αγγελιόσημο να πάει στο Ελληνικό δημόσιο αντί του φόρου διαφήμισης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου