Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Το (χθεσινό μου) όνειρο
και η μελλοντική δίκη των εφτά

Μια πολύ καλή προσφορά είχε «το Βήμα» της Κυριακής από τις αρχές Αυγούστου. ¨Εδωσε τα «φοβερά ντοκουμέντα» τα σχετικά με την Ελλάδα.
Άρχισε με τον Γοργοπόταμο και συνέχισε με τα Δεκεμβριανά του ’44, με την Εθνική Αντίσταση (2 τόμοι) και τα μετά. Στη συνέχεια με την επανάσταση στο Γουδή (Το έχει κι ανορθόγραφα ως Γουδί, αλλά έτσι το είχε και το προτώτυπο έργο των εκδόσεων Φυτράκη) και τέλειωσε με την δίκη των Εξι (Το αντίστοιχο πρωτότυπο το είχε σωστά ως «δίκη των εξ»).
Το άσχημο είναι ότι μάλλον σταμάτησε την ενδιαφέρουσα αυτή προσφορά (Δεν προαναγγέλλει βιβλίο για την επόμενη Κυριακή). Έχει και το καλό του φυσικά γιατί πλέον έχει για μένα και πάλι Κυριακή απόγευμα.
Άρχισα λοιπόν χθες το μεσημέρι να διαβάζω το βιβλίο για την δίκη των έξι (Των υπεύθυνων για την Μικρασιατική Καταστροφή. Των Δημ. Γούναρη, Πετ. Πρωτοπαπαδάκη, Νικ. Στράτου, Γεωρ. Μπαλτατζή, Νικ. Θεοτόκη και Γεωρ. Χατζηανέστη)
Διάβαζα λοιπόν ενώ είχα ανοιχτή την τηλεόραση χωρίς να βλέπω και ν’ ακούω τι παίζει ο Σκάι περιμένοντας το πρωθυπουργό μας να ανακοινώσει τους υποψήφιους περιφερειάρχες του ΠΑΣΟΚ για τον «Καλλικράτη»
Διαβάζοντας με πήρε ο ύπνος και με ξύπνησε στις 9 το βράδυ η κ. Σία Κοσιώνη.
Ανακοίνωσε την αυτοκτονία των τέως πρωθυπουργού Σημίτη μην αντέχοντας την αγωνία για την αυριανή απόφαση του δικαστηρίου.
Δεν άντεξε την θανατική καταδίκη που μάλλον θα είναι η ετυμηγορία είπε. Ηταν κατηγορούμενος μαζι με τους κ.κ. Καραμανλή, Παπανδρέου, Παπαντωνίου, Αλογοσκούφη, Παπαθανασίου και Παπακωνσταντίνου.
Αποφασίσθηκε να συνεδριάσει και πάλι μετά το 1989, ειδικό δικαστήριο μετά την παραλίγο χρεοκοπία της χώρας μας που την ύστατη στιγμή μας σώσαν Κύπριοι «αδερφοί μας», με τον όρο να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπαίτιοι της κατάντιας μας. Και φυσικά να ενσωματωθούμε «εις την Κύπρον»
Αν αποφασιστεί εις θάνατον σκέφτηκα πάλι έξι θα είναι οι εκτελεσθέντες, μια που ο Σημίτης πάλι δειλός φάνηκε. Μια που όταν κυβερνούσε και τα έκανε χάλια, έδωσε το ΠΑΣΟΚ στον Γιωργάκη μια που έβλεπε την επερχόμενη ήττα και την χώρα στον Κωστάκη μια που η κατάσταση στην οικονομία της Ελλάδα ήταν πλέον μη αναστρέψιμη. Η βόμβα βέβαια έσκασε στα χέρια του Γιωργάκη.
Και ξαφνικά, να η Μαλβίνα. Στο Σκάι σαν από τα παλιά να λέει στον αγαπημένο της Ταπερμαν «Ραντεβού στα γουναράδικα»
Ξαφνικά άκουσα να λέει για τον τερματισμό της καριέρας του στην Εθνική Ελλάδος του Διαμαντίδη.
Ουουυφ όνειρο ήταν λέω κι εγω θανατική ποινή στην Ελλάδα; Ξάφνου μου ήρθε στο μυαλό ο πρόλογος στο βιβλίο της περασμένης Κυριακής που αναφερόταν στην «επανάσταση στου Γουδή»
Έγραφε ο ιστορικός κ. Γιώργος Μαλούχος στον πρόλογο της εφημερίδας:
«...Επιπλέον, εκατό χρόνια μετά το κίνημα στου Γουδή διατηρεί μια εντυπωσιακή επικαιρότητα όπως άλλωστε δείχνουν και τα κείμενα του ίδιου του πρωταγωνιστή του συνταγματάρχη Νικόλαου Ζορμπά που γράφει στα απομνημονεύματά του:
Τα προκαλέσαντα την επανάστασιν αίτια ήσαν ως είναι γνωστόν κυριώς τα εξής: Η Βουλευτοκρατία και η συναλλαγή, Η οικονομική δυσπραγία ένεκα της πλημμελούς φορολογίας επιβάρυνσης ιδίως τας λαϊκάς τάξεις. Η κακή απονομή της δικαιοσύνης και η έλλειψις δημόσιας ασφάλειας. Ο ατυχής πόλεμος του 1897. Το Κρητικό ζήτημα και το απαράσκευον του Κράτους προς οιανδήποτε πολεμική Δράσιν.

Παρενέργειες της υπερβολικής δόσης της, σχετικά σύγχρονης, ιστορίας μας που πήρα σκέφτηκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου