Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Γιατί δεν συμπεριφέρονται και στους τραπεζικούς όπως στους φορτηγατζήδες;

Είναι το λιγότερο εκνευριστικό αυτό που συμβαίνει. Ενώ τους φορτηγατζήδες και τους μεταφορείς καυσίμων τους επιστρατεύσανε και ουσιαστικά τους υποχρεώνουν να μεταφέρουν εμπορεύματα, να κάνουν δηλαδή τη δουλειά τους, τους τραπεζικούς τους παρακαλάνε να δώσουν λεφτά στον κόσμο. Να κάνουν κι αυτοί την δουλειά τους δηλαδή.
Βέβαια υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Ενώ τους φορτηγατζήδες τους παίρνουν ουσιαστικά την δουλειά, φέρνοντας τις μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, μη φανταστεί κανείς πως καμιά εγχώρια εταιρία την εποχή που προσπαθεί να δημιουργηθεί και να ορθοποδίσει θα μπορέσει να συναγωνιστεί το Γερμανό ή τον Γάλλο φορτηγατζή (Τυχαία οι εθνικότητες από την Ευρωπαϊκή Ένωση) που θα έχει τις μεταφορές σχεδόν δωρεάν.
Ναι σχεδόν δωρεάν. Ως την ώρα που θα κλείσει ή θα εξαγοραστεί ο Έλληνας ανταγωνιστής.
Στις τράπεζες είναι διαφορετική η αντιμετώπιση της κυβέρνησης. Τους έδωσε ένα σωρό λεφτά, που μαζί με τα 26 δισεκατομμύρια του κ. Καραμανλή, έγιναν παραπάνω από 70. Και τώρα τους παρακαλάνε να δώσουν κανένα ευρουλάκι στην αγορά γιατί στέρεψε.
Κι όχι μόνο αυτό. Θα κάνουν νόμους που αν θες λέει να ξοδέψεις κάπου πάνω απο 1500 € θα πρέπει να είναι μόνο μέσω τραπέζης.
Να μη σχολιάσω ότι οι σημερινοί κυβερνώντες αντέδρασαν όταν ο κ Καραμανλής τους έδωσε τα 26 δισεκατομμύρια. Και μάλιστα όταν σύμφωνα με του ίδιους, τον κ. Παπανδρέου δηλαδή, υπήρχαν λεφτά
Βέβαια τα λεφτά οι Τράπεζες τα χρησημοποιήσαν να κλείσουν δικές τους τρύπες. Και αφήσαν την αγορά να στενάζει από τους φόρους κι από την έλλειψη μέτριων. Κι όχι μόνο αυτό αλλά εξακολουθούν να απαιτούν με τον ίδιο τρόπο τα οφειλόμενα σ’ αυτούς. Καλά θα κάναν αν η οικονομία μας, του λαού όχι του κράτους, πήγαινε καλά. Καλά θα κάναν αν μειώναν και τα επιτόκια χορηγήσεων. Αλλά δεν κάναν τίποτε.
Θα πείραζε για παράδειγμα αν δίναν Πιστωτική Κάρτα με διεθνές σήμα (Visa πχ) με μηδενικό επιτόκιο με κάποιες προϋποθέσεις; Παράδειγμα αν υπάρχουν καταθέσεις πάνω από ένα ποσό και να εξοφλείς εμπρόθεσμα όλο το ποσό.
Μήπως η κυβέρνηση θα πρέπει να φερθεί και στις τράπεζες όπως τους φορτηγατζήδες; Να επιτρέψει δηλαδή να δημιουργήσουν υποκαταστήματα κι ευρωπαϊκές Τράπεζες. Ή να μπορούμε να πάρουμε ένα δάνειο από Γερμανική πχ Τράπεζα και η αποπληρωμή του να γίνετε μέσω Internet ή ταχυδρομική επιταγή να παρακάμψουμε το σαθρό ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου