Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Επιτέλους ένας κεφαλαιοκράτης, που επενδύει...

Πρόταση για αγορά της «Ολυμπιακής» αεροπορίας, έκανε χθες ο κ. Βγενόπουλος. Μια πρόταση που άφησε την κοινή γνώμη (εφημερίδες). Είχαν μάθει βλέπεις οι τράπεζες να ζητάνε. Τώρα λέει η Marfin θα δώσει 200.000.000 ευρώ.
Γιατί; Από πατριωτισμό; Πρέπει να πάρει η MIG την «Ολυμπιακή»;
Όχι δεν το κάνει ο πατριωτισμό (μόνο τουλάχιστον). Μια έτοιμη αεροπορική εταιρία παίρνει. Κι όχι οποιοδήποτε την ασφαλέστερη λένε στον κόσμο.
Μα έχει ζημιές πώς θα καταφέρει να επιβιώσει με 1.000.000 ζημιές (λένε) την μέρα.
Πλέον δε θα είναι κρατική. Θα είναι πλέον πιο ευέλικτη. Θα μείνουν πλέον οι υπάλληλοι που χρειάζονται. Δεν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Τουλάχιστον τέτοια ήταν η συμπεριφορά τους, αφού δύσκολα υπήρχε απόλυση απ’ αυτούς.
Ετσι συμπεριφερόταν και οι διοικούντες. Όση ζημιά και να γινόταν δεν την πληρώναν αυτοί (μια που οι διοικητές είναι διορισμένοι από το κράτος), αλλα φορτωνόταν στον κρατικό προϋπολογισμό. Άσε που θα εισπραχθούν οι τεράστιες οφειλές που υπάρχουν. Κι αυτές βαρύνουν τα πολιτικά κόμματα κυρίως. (Εκτος αν τους τα χαρίσει με οφέλη «κάτω απ’ το τραπέζι»)
Εδώ τελειώνουν τα καλά.
Θα αυξηθούν τα εισιτήρια, κυρίως εκεί που δεν έχει πολύ κόσμο. Θα μειωθούν τα δρομολόγια που δεν υπάρχουν πολλοί επιβάτες, αν απειληθεί κατάργηση να τα χρηματοδοτήσει το κράτος στο πρότυπο των άγονων γραμμών. Θα υπάρξουν περικοπές προσωπικού, μια που όπως σε κάθε ιδιωτική εταιρία δεν γίνεται να βρίσκεσαι σε μια θέση εργασίας και να μη προσφέρεις.
Ας βγάλουμε το αποτέλεσμα.
Να κι ένας επιχειρηματίας, φαίνεται προς το παρόν με την κίνηση αυτή, που δεν θέλει λεφτά από το κράτος αλλά να βγάλει λεφτά. Αφού διοικούσαν ανίκανοι (να διοικήσουν) μια τέτοια εταιρεία πρέπει να πούμε το μη «χείρων βέλτιστον». Άσε που είναι κι Έλληνας και τα συμφέροντά του (πρέπει τουλάχιστον) να ταυτίζονται με της Ελλάδας.
Να την πάρει λοιπόν είναι η άποψη μου, μήπως αφυπνίσει και κανέναν άλλο. Να καταλάβει κανείς από τους «μεγαλοκαρχαρίες» ότι τα λεφτά δεν βγαίνουν μόνο π.χ. καθισμένοι και ν’ ανεβάζουν την τιμή της βενζίνης ενώ η τιμή του αργού πέφτει.. Πρέπει να δουλέψουν, διοικώντας (και τους διευθυντές) μεγάλων εταιριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου