Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Περί της γκάφας του κ. Αλαβάνου (συνέχεια)

Τόλμησε ο κ. Καρατζαφέρης και μερικοί από μας να τα βάλουμε με τον κ. Αλαβάνο για την γκάφα που έκανε στην Βουλή. Και μας έδειχναν διάφορες εκδόσεις και κείμενα του εθνικού μας ύμνου που να λένε με βία κι όχι με βια.
Πράγματι υπάρχουν πολλές τέτοιες εκδόσεις. Και στο internet η ελληνική σελίδα της wikipedia.
Όμως ας δει κανεις την Ισπανική την Γερμανική την Ιταλική, την Γαλλική μετάφραση.
Μόνο η Αγγλική είναι όπως την λέτε.
Μάλιστα η μετάφραση από το γαλλικό κείμενο που με τα (όπως τα μετέφρασε η φίλη μου η Κατερίνα, που ξέρει αρκετά την γλώσσα), δίνει το πλήρες νόημα από αυτά που θέλει να πει ο εθνικός μας ποιητής:
Je te reconnais à ce regard rapide
Dont tu mesures la terre.

Δηλαδή
Σε αναγνωρίζω σε αυτό το γρήγορο βλέμμα
του οποίου εσύ μετράς τη γη.

Θα μου πείτε πιο είναι σωστό το Ελληνικό κείμενο ή τα ξενόγλωσσα; Μάλιστα μόνο το Αγγλικό κείμενο που είναι ίδιο με το Ελληνικό. Βλέπετε τους ανθρώπους αυτούς τους ενδιαφέρει μόνο η αγγλική γλώσσα.
Κάνατε λάθος κ. Αλαβάνο παραδεχθείτε το. Κάνατε λάθος, γιατι μέσα στην μανία του προοδευτικισμού σας ισοπεδώνετε ότι παλιό.
Θρησκεία, ιστορία όλα. Καλά σας λέει η βουλευτής του ΚΚΕ κ. Λιάνα Κανέλλη προοδευτικάριους κι όχι προοδευτικούς.
Δεν ξέρει καλά - καλά τον εθνικό μας ύμνο η γενιά που τον διδαχτικέ στα σχολεία, θα τον ξέρουν τα παιδιά μας; Όταν έχει περάσει (για λίγο ευτυχώς) η κ. Ρεπούση;
Και να θυμίσω λίγο ποια είναι η κυρία.
Είναι η κυρία που έγραψε κατ’ ανάθεση του τελευταίου, χρονικά, υφυπουργού παιδείας του ΠΑΣΟΚ κ. Πέτρου Εύθυμου. Κι έγραψε διάφορα υπέροχα πράγματα:
Όπως «κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής καταστροφής οι Έλληνες συνωστίζονταν στο λιμάνι της Σμύρνης» ή «Το 1940 απομακρύναμε από την Αλβανία τον Ιταλικό στρατό». Φυσικά από το «Υμνο εις την Ελευθεριαν» ούτε λέξη. Ευτυχώς υπήρχε και η κ. Κανέλλη που τον δημοσίευσε ολόκληρο στο περιοδικό της το «Νέμεσις» όπως, αν θυμάμαι καλά τον έδωσε και το «ίδρυμα Τύπου» στον παλιό κακό «Ελεύθερο Τύπο»(δεν τον είχε αγοράσει ακόμη η κ. Αγγελοπούλου κάνοντάς τον μια από τις καλύτερες ελληνικές εφημερίδες που κυκλοφορούν σήμερα.
Ασε που άρχισα να φοβάμαι ότι όλα αυτά είναι θέμα ασχετοσύνης κι όχι μόνο παρερμηνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου