Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Φτηνά στο χωράφι, ακριβά στο ράφι

Κομμένη στη μέση όπως κάθε χρόνο η Ελλάδα πια. Ευτυχώς νέοι αγρότες και παλιοί έμπειροι κατέβηκαν μαζί «στους δρόμους», μήπως βγάλουν και κάτι.
Έδωσε κάποια χρήματα η κυβέρνηση, αλλά οι αγρότες τα λένε ψίχουλα. Όσα και να δώσει λίγα θα είναι.
Το πρόβλημα που πρέπει να λυθεί είναι άλλο. Ότι οι αγρότες πουλάνε φτηνά πολύ φθηνά 26 ΛΕΠΤΑ το κιλό το σιτάρι (και το έβαλα μάλλον πολύ) ενώ το ψωμί το αγοράζει ο καταναλωτή 1.20 (φτηνά το βάζω) το κιλό. Και δεν είναι 1 κιλό.
Αληθεύει ότι ένα κιλό σιτάρι δεν βγάζει ένα κιλό αλεύρι. Δεν ξέρω πόσο είναι αλλά θα υποθέσω (το μάλλον υπερβολικό 50%)
52 λεπτά θα χρειαζόταν αν ένα κιλό αλεύρι έδινε ένα κιλό ψωμί, δεν είναι ένα προς ένα άρα ούτε 800 γραμμάρια που μάλλον είναι το κιλό του ψωμιού. Αλλά Ας πούμε 52 λεπτά. Ως το 1,20 και να φωνάζουν οι αρτοποιοί ότι δεν «βγαίνουν» κάτι συμβαίνει. Έχουν έξοδα κι αυτοί, ενοίκια, υπαλλήλους, πάγια έξοδα αλλά τόσα πολλά; Υπάρχει βέβαια και ο αλευροβιομήχανος που αγοράζει το σιτάρι από τους αγρότες και το πουλά αλεύρι στον αρτοποιό. Το αγοράζουν λέει το αλεύρι ακριβά οι αρτοποιοί. Ας πούμε σωστό. Έχει κι αυτός έξοδα.
Έκανα πρόταση σε φίλο αρτοποιό στην Αθήνα να το πουλώ εγώ αλεύρι το σιτάρι του πατέρα μου αλεύρι (στον αλευρόμυλο του χωριού). Έτσι κι ο πατέρας μου να πουλά πιο ακριβά το σιτάρι κι αυτός να αγοράζει πιο φτηνά το αλεύρι. Κι ο μυλωνάς να βγάλει κάτι παραπάνω. Φυσικά το ψωμί του θα είχε περιθώριο να το κατεβάσει.
Γιατί αν έχει τώρα κέρδος δέκα λεπτά αγοράζοντας το αλεύρι ένα ευρώ το κιλο (του στοιχίζει δηλαδή όλο το κατάστημα 1,10) αν το αλεύρι το πάρει 70 λεπτά (50 από 26 ο πατέρας μου και τα υπόλοιπα 20 ο μυλωνάς, παίρνει 10 στους χωριανούς.
Έτσι κατεβάζοντας από 1 στα 0,70 τα έξοδα κατεβαίνουν από το 1,10 στο 0,80.
Το κέρδος του είναι τώρα 10 λεπτά. Ας κερδοσκοπήσει λοιπόν και ας κερδίσει 20 λεπτά. Φτάνουμε αισίως στο 1 Ευρώ. 20 λεπτά πιο λίγα θα πληρώσει ο καταναλωτής. Κερδισμένος λοιπόν κι αυτός.
Όχι λέει είμαστε υποχρεωμένοι να αγοράζουμε από αλευροβιομήχανους. Να λοιπόν το πρόβλημα και η λύση του.
Μαζί με τα «ψίχουλα» που δίνει ο κ. Χατζηγάκης να απελευθερώσει τελείως την αγορά. Να πάψει επιτέλους να ισχύει το τραγούδι του Θωμά Μπακαλάκου που ακούσω εδώ και 30 χρόνια στις Αγροτικές κινητοποιήσεις:
«Πάει καλά φέτος η σοδειά, θα κερδοσκοπήσουν οι μεσάζοντες»

4 σχόλια:

  1. και ποιος θα πηγαίνει το αλευρι στον φούρνο?με τι φορτηγό; , με τι οδηγό;ποιος θα κοψει το τιμολόγιο,τι καυσιμα χρειάζονται,η εφορία τι θα πάρει;ποιος πιστοποιεί τις συνθηκες μεταφοράς;Εαν πουμε οτι ενα φορτηγο κάνει 30.000 , ο οδηγός θέλει 15000 τον χρόνο μαζι με ικα ,πετρέλαιο , ....για πές μου τιμή?και καλα εσυ θα μου πεις οτι θα βρεις και άλλους φουρνους να πουλάς.....τον μύλο του χωριού σου τον ρώτησες εαν θα προλαβαίνει ...και αντε θα φτιάξεις δικό σου μύλο,,εσυ θα τον δουλεύεις ή θα βάλεις κάποιον οπότε + 15000 το χρονο...για να μην παίρνει και μισθό της πείνας...και έαν πάρει άδεια ο οδηγός και ο υπάλληλος του μύλου?ο φούρνος δεν θα έχει αλεύρι?και τελικά θα καταλήξεις εσυ αλευροβιομήχανος ....γιατι θα θέλεις και εσύ κάθε χρόνο να βγάζεις και ποιο πολλα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και τελικά οταν δεν θα φτάνει το αλεύρι που παράγεις θα πρέπει ή να συνεταιριστείς ή να αγοράζεις απο αλλου.και στο τέλος θα πάρεις και μία επιδότηση για να φτιάξεις μία μεγάλη αποθήκη....και τελικά θα φτιάξεις μία ωραία βίλλα......και τοτε ο υπαλληλός σου θα σου την κάνει και θα φύγει μαζι με όλους τους πελάτες και τοτε αρχίζει πάλι η ιστορία απο την αρχή.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λοιπον πολλα δεν καταλαβες ή μαλλον δεν θες να καταλαβεις.
    Ανεφερα σαν παραδειγμα τον δικο μου γνωστο που ειναι τόσο μακρυα. Καλιστα θα μπορουσε να βρεθει στον τοπο μου.
    Οσο για την ποσοτητα και τους χρονους; Να σαι σιγουρος οτι μπορεις να το προλαβεις.
    Κανω λαθος; μπορει αλλα δεν θα πρεπει να την πατησει καποιος για να αποδειχθει;
    Αλλα τι να λεμε ειναι παρανομο αυτο. Γιατι; Βγαινει απ' εξω ο Φουκαρας ο Μεσαζων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δευτερη απαντηση γι αυτους που σκεφτονται καπιταλιστικα.
    Καποτε υπηρχαν οι συνεταιρισμοι. Και μπορουσαν να κανουν τετοια πραγματα, τα οποια λεει ο συγκεκριμενος φιλος.
    Η Ευρωπαϊκη συμμορια ομως δε τους θελει

    ΑπάντησηΔιαγραφή