Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

Η «φούσκα» των δημητριακών κι ένα κόλπο της συμμορίας της Ευρώπης

Για ακόμη μια μέρα η Ελλάδα είναι κομμένη στα δύο. Έδωσε λεφτά ο υπουργός αλλά οι αγρότες ζητάνε να ξέρουν τι ακριβώς θα πάρουν. Κι αυτό που τονίζουν είναι οτι πέρυσι τα προϊόντα πουλήθηκαν ακριβά ενώ φέτος η τιμή κατρακύλησε το ένα τρίτο ή και πιο κάτω ακόμη κι αναρωτιούνται το γιατί.
Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα έχουμε αύξηση των τιμών και ποτέ μα ποτέ μείωση. Βλέπε τη Βενζίνη και σύγκρινε τις τιμές με τις περυσινές που ήταν ακριβότερη η τιμή του αργού. Περάσαμε όμως ένα καλοκαίρι που η τιμή του έγινε πολύ πολύ μεγάλη.
Έτσι και στα αγροτικά προϊόντα. Πέρυσι για την αύξηση στο ψωμί, στα μακαρόνια, στα μπισκότα κα έφταιγε η άνοδος των τιμών των δημητριακών και οι μεσάζοντες (που «ασελγούν» πάνω στους παραγωγούς και στους καταναλωτές όπως είπα στο προηγούμενο σημείωμα) βρήκαν δρόμους σε αγορές του τρίτου κόσμου για σιτάρι από εκεί.
Λένε ότι αμφίβολης ποιότητας, αλλά μέχρι να «σκάσει» διατροφικό σκάνδαλο όπως με το ηλιέλαιο (Λες και δεν έχουμε στην Ελλάδα υπέροχο ελαιόλαδο) δεν μπορούμε να πούμε τίποτε.
Φέτος όμως για να γυρίσουμε στα Δημητριακά που υπερυποδιπλασιάστικε η τιμή τους οι τιμές έμειναν εκεί που ήταν. Μα μη πω για τα έξοδα (φάρμακα,λιπάσματα και σπόρος)
Ο σπόρος άλλη κομπίνα της «συμμορίας» της Ευρώπης.
Τις προηγούμενες δεκαετίες, ο παραγωγός κρατούσε από την παραγωγή τον σπόρο της επόμενης χρονιάς.
Απαγορεύετε πλέον. Θα πρέπει να κατατεθούν τιμολόγια για αγορά σπόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου