Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Οι αγρότες και η ζωή τους

Αυτό που γίνεται με τους αγρότες στην Ελλάδα είναι πρωτοφανές.
Όλο τον χρόνο είναι όλα καλά. Έχουν όλα τα χρειώδη για να ζήσουν αλλά κάποια στιγμή αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ζουν μέσα στην φύση, Δεν έχουν στρες δεν έχουν άγχος όλοι θέλουν να κάνουν την ζωή τους
Έτσι σκέφτονται οι άνθρωπο των πόλεων. Ας δούμε όμως είναι έτσι;
Ο αγρότης από τη στιγμή που αρχίζει να δουλεύει, σε ηλικία, δε σταματά να δουλεύει από το πρωί ως το βράδυ
Έχει ένα κεφάλαιο (κτήματα ή ζώα και μηχανήματα) που του αποδίδει ελάχιστα, όταν δεν τον «βάζει μέσα».
Η ζωή του είναι σπίτι, χωράφι, σπίτι. Η διασκέδαση του η τηλεόραση και άντε μερικές φορές το καφενείο του χωριού όταν υπάρχει διάθεση για καμιά σπατάλη (Ο καφές ένα ευρώ το τσιπουράκι δυο)
Γιατί ζούνε εκεί λοιπόν; Γιατί δεν τα παρατάνε, πουλώντας τα υπάρχοντά τους, να πάνε στην πόλη;
Για συναισθηματικούς κυρίως λόγους. Δε θα πουλήσω λένε (και σωστά κατ’ εμέ) ότι με ιδρώτα και αίμα κατόρθωσαν να κάνουν οι παππούδες μας, αν και οι νέοι σπουδάζουν και φεύγουν. Έτσι μένει η περιουσία σιγά σιγά σε διάφορους επιστήμονες μεγαλουπόλεων.
Δε θέλουν να φύγουν ακόμη μην ερημώσει ο τόπος τους, αν και τελευταία χρόνια έχει γίνει κι αυτό. Και κυρίως γιατί ειναι πρόσφατη ακόμη η δεκαετία του ’80.
Μια δεκαετία που είχαν λεφτά κυρίως λόγω των τότε κυβερνώντων και της ΕΕ. Και περιμένουν να ξανάρθει κάτι από εκείνα τα χρόνια. Λένε για φέτος παράδειγμα «Πάει καλά ο καιρός θα έχουμε σοδιά»
Να την κάνετε τι ρε σεις; Αφού θα σας τα πάρουν τζάμπα και τα όποια φάρμακα έχουν πάει στα ύψη. Αφού ως πέρυσι πουλούσατε σε δραχμές (Σε δραχμές τα λέγαν για να φαίνονται πολλά).
Τώρα προσπαθούν να βρουν πολιτικούς να βοηθήσουν τον κλάδο. Δυστυχώς όμως είναι ο κλάδος (ίσως ο μοναδικός που παράγει) που δεν θέλει κανείς τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο.

3 σχόλια:

  1. Otan konamagane me ta diplozigismata itan kala..omos........auta den ta les.
    ean pisteueis oti isos mono oi agrotes paragoun....tote eisai gelasmenos.gia rota tin ergatria sto ergostasio pou exei enan malaka oli mera pano apo to kefali tis.kai pernei 650 euro...oi agrotes ta ithelan kai ta epathan...koammatoskila einai oloi...

    OI ELLINES EINAI AXIOI TIS MOIRAS TOUS......EFOU OI 300 EINAI ENA MEROS MAS....EINAI O KATHREFTHS.....EAN DEN NOIKOKYREUTOYME EMEIS STHN OIKOGENEIA MAS DEN PROKEITE NA NOIKOKYREYTOI O TOPOS...PARTE TO XAMPARI.....

    ASTA MEGALE KALA MAS TA LES

    THA TA PAROUN TORA OI AGROTES KAI THA TIN PLIROSOUN OLOI OI ALLOI POU DEN EXOUYN TETOIA PLITHISMIAKI DINAMI SAN TOUS AGROTES.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δικιο εχεις σε πολλα απ' οσα λες.
    Πραγματι καποιες εποχες οι εκκοκιστες εριχναν ενα "κοκκαλο" σε μερικους "ξυπνιους" και καναν την δουλεια με την αοχη καποιων λαμογιων του υπ. γεωργιας (αφο οι επιδοτησεις περνουσαν απο εκει).
    Πραγματι οι 300 ειναι ομιοι μας.
    Αυτο που διαφωνω ειναι οτι συγκρίνεις τους αγροτες με τουε εργατες. Και καλα κανεις ωε προς τις αμοιβες. Ως προς το κεφαλαιο ομως; Τις καλες εποχες η αξια γης ενος αγροτη ηταν ισα με ενα μικρο εργοστασιο. Αλλο αν αναγκαζονταν να ειναι ΚΑΙ εργατες.
    ΣΥΜΦΩΝΩ ΠΑΝΤΩΣ ΟΤΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΜΑΣ ΦΤΑΙΝΕ (ΟΛΩΝ ΜΑΣ)
    με τα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πηξαμε απο νοικοκυραιους και απο τις λογικές πατρις-θρησκεία -οικογένεια.Οταν θα σας χτυπάνε τα ιδια σας τα παιδια τότε θα καταλάβετε ότι οι προνομιούχοι έλαβαν τελος.Τότε θα καταλάβετε ότι οι αργότες γίναν εργατες γής και ότι οι εργάτες ως πότε θα είναι με 650 ευρω με υπερωρίες και με τον φόβο της απόλυσης...
    Αν εργάτες -αγρότες μαθητές
    φοιτητές και άνεργοι βγούν στο δρόμο μαζί τότε θα ταρακουνηθήτε από τους μαλακούς καναπέδες σας.
    Αλλα όταν χτυπήσει το καμπανάκι μέσα στην οικογένεια σας θα ναι αργα .
    Οσο για τους αγροτες τωρα που είναι καμπόσοι και καταλάβανε ότι το πρόβλημα δέν έχει να κάνει μονο με το τώρα αλλά με την ίδια τους την ύπαρξη στο μέλλον ας κρατήσουν γερά.Είμαστε μαζί τους γιατί θέλουμε να είμαστε μαζί αυριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή