Πρόστιμο 800.000 μπήκε λέει στις τράπεζες για καταχρηστικές χρεώσεις. Και; Εμείς οι πελάτες τους θα τα πληρώσουμε πάλι. Πολύ να καταργηθούν οι χρεώσεις αυτές αλλά τα επιτόκια των δανείων θα αυξηθούν. Τα επιτόκια των καταθέσεων θα μειωθούν.
Τι τα θέλετε; Νομίζει η εκάστοτε κυβέρνηση ότι κάνει πολιτική; Αυτοί κάνουν πολιτική. Εσύ αν μου δανείσεις χίλια ευρώ με τους τραπεζικούς όρους και γίνει μια καταγγελία, θα πας μέσα για τοκογλυφία. Που να με δανείζεις συνέχεια, με τέτοιους όρους και να μου λες σου «δανείζω εκατό ευρώ με 1,3% τόκο το μήνα (16%:12) αλλά σου χρεώνω Χίλια δέκα, και κάθε μήνα θα μου δίνεις τουλάχιστον τους τόκους.»
Έτσι κάνουν με τις πιστωτικές κάρτες. Και φυσικά όταν πληρώνεις μόνο τους τόκους το κεφάλαιο δεν μειώνετε. Άσε που όταν πληρώσεις όποιο παραπάνω ποσό, πληρώνονται πρώτα οι τόκοι (που δεν μπορούν να ανατοκιστούν) και τα υπόλοιπα το κεφάλαιο που τοκίζεται κανονικά.
Ύστερα γινόμαστε ακραίοι όταν λέμε ότι είναι «νταβατζήδες» της αγοράς. Κατά τη γνώμη μου, κάτι που φυσικά δεν μπορεί να γίνει, είναι να τους υποχρεώσουν για «πάγωμα» των τόκων για ένα χρονικό διάστημα. Και η λύση είναι η εξαγορά μιας τράπεζας από το κράτος που να δουλεύει σωστά, και φυσικά μέσω διαφήμισης να το μάθει ο κόσμος. Υπάρχουν ακόμη δυο τρεις τράπεζες που να ελέγχονται από το κράτος όχι αυτές που φαντάζεστε (εκτός ίσως αν μέσα σ’ αυτές ειναι η ΑΤΕbank)
Έτσι δεν έγινε και με την κινητή τηλεφωνία; Μετά τις πρώτες τότε Panafon και Telestet που χρεώναν υπερβολικά ανα τριάντα δευτερόλεπτα, Ιδρύθηκε η κρατική τότε Cosmote που εκλογίκευσε τις τιμές.
Εδώ χρειάζεται η παρέμβαση του κράτους. Και είναι αλήθεια όποια κυβέρνηση κάνει κάτι τέτοιο δεν έχει να φοβάται μελλοντικές εκλογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου